Dogodilo se na današnji dan – 29. kolovoza

Sulejman pobijedio u bitci na Mohačkom polju, poletio prvi DC-10, Katrina poharala New Orleans

Douglas DC-10 je američki širokotrupni linijski zrakoplov srednjeg do velikog doleta. Pokreću ga tri motora od kojih su dva ovješena ispod krila dok se treći nalazi u donjem dijelu vertikalnog stabilizatora. Avion je bio nasljednik DC-8 za linije većeg doleta a za tržište se je borio zajedno s A-300, B-747 i Lockheedom L-1011 Tristar. Proizvodnja DC-10 završila je u prosincu 1988. s 386 isporučenih zrakoplova kompanijama, dok je još 60 isporućeno ratnom zrakoplovstvu SAD-a kao avioni-tankeri (KC-10 Ekstender), a prvi je let obavio na današnji dan 1970. godine.

Katrina je ime za uragan koji je krajem kolovoza 2005. pogodio južnu obalu Sjedinjenih Američkih Država. Nastao je 24. kolovoza 2005. kraj Bahama, a prvi udar na kopno dogodio se kraj Miamija (Florida) kad je jačina uragana bila kategorije 1 na Safir-Simpsonovoj skali za uragane. Tamo je uzrokovao veće poplave i 11 poginulih. Svoj put uragan je nastavio u Meksičkom zaljevu gdje je dobio na snazi. Dana 29. kolovoza Katrina nalijeće na američke države Louisianu i Mississippi s jačinom kategorije 4 (vjetrovi brzine 250 km/h). Uzrokovane su velike štete na priobalnim područjima, a 80% grada New Orleansa potopljeno je. Uragan je također izazvao žrtve i štete u američkim državama Alabami, Tennesseeju, Georgiji i Kentuckyju. Ukupno je poginulo više od 1.800 ljudi (službene brojke su 1.836 poginulih i 705 nestalih)

Od slavnih osoba rođenih na današnji dan vrijedi spomenuti engleskog filozofa Johna Lockea, švedsku glumicu Ingrid Bergman, britanskog filmaša Sir Richarda Attenborougha i kralja popa Michaela Jacksona.

metroportal, pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!