Dogodilo se na današnji dan – 31. kolovoza

Čovjek opjevan u mnogim djelima kao tiranin i hladnokrvni ubojica, engleski kralj Henry VIII. stvarao je neprijatelje na svakom koraku. Na današnji dan svađa koju je godinama vodio s papom Pavlom II. završila je očekivano, ekskomunikacijom britanskog suverena, koji se nije pretjerano uzbudio zbog toga, nego je osnovao Anglikansku crkvu i odvojio se zauvijek od Svete Stolice.

Još jedan u nizu izuma koji su promijenili svijet patentirao je jedan od najplodnijih pronalazača svih vremena, Thomas Alva Edison, kojem je na današnji dan odobrena zaštita za spravu nazvanu Kinetoscope. Radi se o preteči filmskog projektora kojim se moglo gledati pokretne slike, ali je samo jedna osoba mogla gledati u kutiju. Četiri godine kasnije Edison je patentirao i filmsku kameru, a naknadno i pravi projektor, čime je zaokružio svoj doprinos filmskoj industriji.

Nakon komunističke revolucije u Rusiji, salonski su laburisti širom svijeta pomislili da su dobili odgovor na svoja pitanja kakvu stranku bi trebalo osnovati kako bi se privuklo radništvo. Tako je i na današnji dan 1919. osnovana Komunistička radnička partija Amerike u Chicagu, s prilično ambicioznim planovima. No, kako su za tridesetak godina SAD ušle u hladni rat sa Sovjetskim Savezom, partija je zabranjena, a njeni članovi proganjani.

Ljudi su vozili automobile i slične sprave po stvarno svakakvim terenima, od podmorja do vrhova planina, no Dave Scott je prvi provozao lunarno vozilo površinom Mjeseca, što kapetana misije Apollo 15 i sedmog čovjeka koji je hodao po Zemljinom prirodnom satelitu čini uistinu jedinstvenim vozačem.

Na današnji su se dan rodile i mnoge poznate osobe, a vrijedi izdvojiti mahnitog rimskog cara Kaligulu, utemeljiteljicu pravca u odgoju djece Mariju Montessori, legendu novinarstva Dana Rathera, jednog od najdominantnijih atletičara svih vremena Edwina Mosesa i glumca Richarda Gerea.

Izvor: metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!