Dragutin Švagelj: mraz je uništio puno voća

Dragutin Švagelj sa suprugom već 40 godina bavi se voćarstvom te kaže da je ova godina jako nepovoljna.

– »Godina je katastrofalna, nas je pod Malim Kalnikom mraz toliko uništio da nije bilo trešanja, isto tako ranih šljiva i bresaka. Posla s time ima puno, a i kada uberete plodove, donesete ih na tržnicu, ako nema dovoljno kupaca morate ih vraćati doma. To se pokvari

i ide u kotao. Kruške su jedino bile super ovu godinu. Ovisi kada je koje voće cvalo, a gdje ga je mraz ulovio tu nema uroda” –    kaže Dragutin Švagelj.

Voće njegova supruga prodaje petkom na Gradskoj tržnici u Križevcima kada ima i najviše kupaca. 

Kako se peče rakija od šljiva prikazuje danas u Dropkovcu na Slivarijadi. 

-»To je moj kraj, to su moji šljivari i želimo da se to ne zaboravi. Naš potkalnički kraj je nekada bio bogat šljivama, dok je danas toga malo, obraslo je trnjem. Nema mladog naraštaja koji bi to mogao uzgajati. Voćarstvo je zahtjevno, morate uvijek biti u voćnjaku sa škarama, no ja to volim. A da bi imali dobru rakiju ili pekmez od šljiva, morate imati dobar materijal, kvalitetne šljive« – ispričao nam je voćar.

Prisjeća se vremena kada se voće otkupljivalo putem poljoprivredne zadruge  i redovito plaćalo.

-»To je puno značilo za naš kraj. Ja imam ukupno preko 9000 stabala voća, od toga 700 stabala šljiva, isto toliko bresaka, 400 stabala oraha koje je ove godine mraz uništio i samo gdje-gdje će biti ploda. Jabuke su opstale.«

Iako i sam već u godinama, a pohvalio se da je i pradjed, još uvijek je vitalan, penje se na lojtru, bere voće kako bi ga svježeg ujutro petkom dovezao na tržnicu. Stalni kupci ga prepoznaju i znaju da mogu kupiti kvalitetno i zdravo voće.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!