Europska komisija ima plan za spas šuma, veliki projekt na jesen kreće i u Hrvatskoj

Aktivisti za zaštitu okoliša smatraju da zakoni nisu dovoljno revolucionarni, a drvna industrija ima vlastite korporativne interese.

Zaštita i održivo upravljanje šumama ključni su za borbu protiv klimatskih promjena, kaže Europska komisija (EK) u novoj strategiji za šume, no ostvarenju ciljeva prijete razorni šumski požari uzrokujući goleme emisije ugljičnog dioksida i pridonoseći globalnom zatopljenju.

Od Finske na sjeveru do Italije, Grčke i Turske na jugu, Europom ovoga ljeta haraju veliki požari u kojima nestaju goleme šumske površine, najveći prirodni prijatelj ljudima u borbi protiv klimatskih promjena.

Europska komisija je 14. srpnja predstavila paket od 13 zakonskih prijedloga “Fit for 55“, ključnih za postizanje ugljične neutralnosti do 2050., cilja zacrtanog u europskom Zelenom planu.

Da bi se ostvario, procjenjuje se da će do 2030. trebati smanjiti emisiju stakleničkih plinova za najmanje 55 posto u odnosu na 1990. Jedna od najjednostavnijih metoda “čišćenja” atmosfere je pošumljavanje, pa se novom strategijom planira sadnja tri milijarde stabala u Europi do 2030.

Prijedlozi tek trebaju proći kroz Europski i nacionalne parlamente država članica i očekuje se bitka između industrijskih lobija i Zelenih.

Projekt “CO2mpensating by planting“

Članice EU-a zajednički su odgovorne za uklanjanje ugljika iz atmosfere, pa se Uredbom o korištenju zemljišta, šumarstvu i poljoprivredi propisuje opći cilj EU-a o uklanjanju 310 milijuna tona emisija CO2 do 2030. putem tzv prirodnih ponora.

Jedna od najjednostavnijih i najučinkovitijih metoda neutralizacije ugljičnog otiska je pošumljavanje. Prosječno odraslo stablo na sebe godišnje veže oko 25 kilograma CO2, a hektar odrasle šume može godišnje pohraniti čak do 50 tona.

“Možemo reći da šume zapravo udišu ugljik, a izdišu kisik“, rekao je Špicer.

Na tragu strateškog usmjerenja EU-a, Savez izviđača Hrvatske je najavio pokretanje novog projekta “CO2mpensating by planting”,
prvog programa neutralizacije ugljičnog otiska u Hrvatskoj i regiji pošumljavanjem.

Projekt kreće u listopadu i sadit će se ondje gdje su šume uništene djelovanjem klimatskih promjena. Prve akcije pošumljavanja kreću u okolici Zagreba, a nastavit će se u Gorskom kotaru i Slavoniji.

Izvor: poslovni.hr, im/radiokrizevci.hr, Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!