Istraživanje pokazalo da 73 posto odraslih ne može zamisliti dan bez gledanja u ekran

Od kompjutera i tableta do pametnih telefona i televizora, današnji dani većine ljudi sastoje se od zurenja u jedan zaslon, a zatim prelaska na sljedeći. Nedavno provedeno istraživanje na 2000 odraslih Britanaca pokazalo je da ogromnih 73 posto ne može zamisliti da bi provelo puna 24 sata bez barem jednog ekrana u koji bi mogli gledati, prenosi Study Finds.

Znanstvenici procjenjuju da odrasle osobe, u prosjeku, ispred ekrana provode oko šest sati dnevno. Slijedom toga, ispitanici su rekli da njihove oči plaćaju cijenu. Mnogi kažu da se već oko šest popodne bore da drže oči otvorenima. Istraživanje koje je naručila kompanija Bausch and Lomb, pokazuje da 41 posto odraslih sve češće ima suhe oči otkako je pandemija počela.

Više gledamo dok radimo od kuće

Šest od 10 ispitanika nagađa da dok rade od kuće, od početka pandemije, više gledaju u ekrane. Na radnome mjestu su barem mogli odmarati oči razgovarajući sa suradnicima ili predahnuti u prostoriji za odmor. Prosječni radnik koji radi od kuće radi samo četiri pauze dnevno, jednom u dva sata tijekom osmosatnog radnog dana.

Ohrabrujuće je napomenuti da gotovo polovica, 45 posto, kaže da misli pozitivno o ideji odmora od gledanja u zaslon ekrana. Njih 64 posto svjesno je i priznaje da previše vremena provode zureći u ekrane. Prosječan ispitanik procjenjuje da samo 47 posto vremena pred ekranom troši na produktivna pitanja, 34 posto nastoji se odvojiti od ekrana svake noći oko 21 sat. Istraživanje je provela agencija OnePoll.

Izvor: telegram.hr, Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!