Jučer smo obilježili Svjetski dan mačaka, no jeste li znali zašto je dobro imati mačku za kućnog ljubimca?

Istraživanje britanskih vlasnika kućnih ljubimaca na Sveučilištu u Bristolu iz 2010. godine otkrilo je da će ljudi koji posjeduju mačke vjerojatnije imati fakultetsku diplomu u odnosu na one koji posjeduju pse. U 2014. godini, isto je istraživanje provedeno u Wisconsinu među 600 studenata ondašnjeg Sveučilišta te se pokazalo da su studenti koji posjeduju mačku uspješniji u obavljanju svojih studentskih obaveza. Također, pokazalo se kako su vlasnici mačaka inteligentniji, iskazuju više samopouzdanja i skloniji su izboriti se za svoje mišljenje.

Tvoj izbor kućnog ljubimca otkriva nešto o tvojoj osobnosti. Dok su vlasnici pasa ekstroverti i prave “duše zabave”, ljubitelji mačaka su tiši i introvertiraniji. Međutim, istovremeno su vrlo pouzdani i skromniji te su manje skloni manipulaciji. Nova znanstvena istraživanja tvrde da mačke oponašaju osobnost svojih vlasnika, a posebice karakteristike poput savjesnosti, ekstrovertiranosti ili emocionalne stabilnosti.

Izgubiti voljenu osobu nevjerojatno je bolno, ali jedan od najboljih načina suočavanja s boli je posjedovanje kućnog ljubimca. Unatoč činjenici da su samo životinje, mačke služe kao socijalna podrška u teškim vremenima. Stereotip da su psi više naklonjeni svojim vlasnicima je upravo to: stereotip. Austrijska studija provedena 2003. godine otkrila je da je imati mačku u kući emocionalni ekvivalent romantičnom partneru. Mačke također iniciraju kontakt, a zapamtit će i ljubaznost koja im je ukazana te uzvratiti istom mjerom.

Ako si zabrinuta za očuvanje okoliša i stanje planeta znaj da je prema ekološkoj održivosti bolje posjedovati mačku nego psa za kućnog ljubimca. Naime, u studiji provedenoj 2009. godine pokazalo se kako su troškovi života jedne mačke mnogo manji od one jednog psa. Također, mačke preferiraju ribu i lakšu prehranu te izbjegavaju proizvode od govedine i kukuruza te nisu sklone ispuštati mnogo ugljičnog dioksida.

Sama prisutnost mačke obično je dovoljna da drži miševe i štakore dalje od tvog posjeda. Ako lukavi glodavac ipak uspije ući u tvoj dom, mačka će instinktivno reagirati. One su i odlični lovci na insekte i čuvat će tvoj dom sigurnim od moljaca, kućnih muha te ostalih jezivih puzavaca.

miss7.24sata.hr, Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!