Kreće akcija “Poštujte naše znakove”- Zaigraj i osvoji

Od 1995. godine policija tijekom rujna, mjeseca u kojem počinje školska godina, diljem zemlje provodi akciju Poštujte naše znakove!, kojom se, kako je već svima zasigurno poznato, želi zaštititi najugroženiju skupinu sudionika u prometu – djecu, ali i odrasle, prvenstveno vozače raznih prometala, još jednom podsjetiti da uvijek paze na njih.

Prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, stoga Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već niz godina poduzima razne preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu.

Prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima. Najgore je što su djeca, najčešće, putnici u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija. Stvarnost je, nažalost, drugačija. Zastrašujući su podaci koji pokazuju koliko se djece svih uzrasta prevozi u vozilima roditelja, a da, u današnje vrijeme velikog napretka pasivne sigurnosti u automobilima, nisu osigurana od mogućeg stradavanja. Odrasli djecu prevoze na prednjim sjedalima, nevezane na stražnjim sjedalima ili u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.

Iz tog će se razloga policija nastaviti baviti tim problemom – u kojem su svojstvu djeca sudjelovala u prometnim nesrećama -podsjećajući raznim preventivno represivnim akcijama odrasle da su djeca najugroženija kategorija sudionika u prometu i da im uvijek trebaju posvećivati posebnu, dodatnu, uvijek adekvatnu pažnju.

Policijski službenici PP Koprivničko-križevačke će kako bi vam skrenuli pažnju na oprez u prometu početkom nove školske godine u suradnji s nama, zaigrati igru putem našeg etera. Svakog ćemo jutra oko 09:20 sati odigrati igru u kojoj ćemo vam postaviti pet pitanja, a ako odgovorite barem na četiri točno, osvojit ćete poklon paket.

šv/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!