Kvaliteta prodaje proizvod – HEDONA proširila asortiman na sladolede i tisak promo materijala

Udruga osoba s invaliditetom Križevci 2012. godine imala je u svom operativnom programu osnivanje društvenog poduzeća s osnovnim ciljem zapošljavanja osoba s invaliditetom. Osnivanju Hedone, križevačke čokolaterije prethodio je projekt Udruge osoba s invaliditetom

“Chocolateria Chris” za zapošljavanje osoba s invaliditetom koje se ne mogu zaposliti na tržištu rada.

-“Cilj projekta bio je promicanje inkluzije osoba s invaliditetom kroz njihovu integraciju na tržištu rada. Uređeno je poduzeće koje je prvenstveno usmjereno na društveno-korisno dobro. Tvrtka doprinosi smanjenju siromaštva i povećanju kvalitete života osoba s invaliditetom.

Udruga osoba s invaliditetom, koja je osnovala tvrtku, je i njen 100-postotni vlasnik. To je jedna divna priča, jer smo osobama s invaliditetom omogućili jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na rad. Isto tako jedna velika vrijednost je u tome da smo mi tim osobama promijenili život i poboljšali njihovu socijalnu sliku. Njihove priče su jako dirljive i posebno smo sretni što smo ih izvukli iz sustava socijalne skrbi. Vrijednost tvrtke i zaposlenih vidi se i po dobivanju nagrade Vijeća Europe gdje je od više od 80 prijava upravo Hedonin projekt dobio prestižnu nagradu. Taj primjer pozitivne prakse osim u Hrvatskoj može se primijeniti i u Europi. Za nas kao vlasnike nema većeg zadovoljstva i motivacije da i dalje podupiremo tu tvrtku” – kaže predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci Petar Gatarić.

Hedona zapošljava 25 osoba od kojih je 12 osoba s invaliditetom i još 3 osobe s invaliditetom su na radnom treningu u Hedoni.

Direktorica Hedone Alemka Lončar napominje da je Hedona  iz malog, skučenog prostora prije godinu dana preselila u novi prostor .

  • “Nije dovoljno samo da je priča dobra, treba biti i održiva, dugoročno funkcionirati, a to se u ovom slučaju ostvarilo zalaganjem brojnih sudionika u cijelom tom projektu.  Podijelili smo se u dva sektora: jedan je čokolaterija, a  drugi je tisak promo materijala na drugoj  lokaciji. To je jedna novost koju smo uveli prije godinu dana i pokazala se jako dobra za ukupno poslovanje Hedone. Da bi do svega toga došli uvelike nam je pomoglo Ministarstvo rada i socijalne skrbi, a posebno Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom  dodjelom sredstava po javnom natječaju u dva programa: “Inovativno zapošljavanje osoba s invaliditetom” i “Razvoj novih tehnologija poslovnih procesa u cilju zapošljavanja i održavanja zapošljivosti osoba s invaliditetom u integrativnim radionicama”. Sredstva dobivena na natječajima upotrijebili smo za opremanje novog pogona i kupnju opreme koja nam je nedostajala i na taj način smo proširili svoje kapacitete do te mjere da smo ih utrostručili” –  kaže direktorica Alemka Lončar.

Hedona ima dobar pravac i viziju kako napredovati i sigurno će tako biti i u budućnosti. Proširen je i asortiman proizvoda. Osim čokolada u čokolateriji se radi i domaći sladoled i može ga se konzumirati u Choco baru. Proizvodi se 16 vrsta sladoleda i građani koji su ga probali oduševljeni su njegovom kvalitetom i okusom.

-“Naš asortiman se stalno razvija  pa osim klasičnih pralina i čokolada sa posipima uveli smo i novi proizvod, a to je dražirano voće, znači bademi, lješnjaci obloženi sa čokoladom. Tu može biti i drugo suho voće i to su novi proizvodi koji izlaze na tržište. 

Moram reći da smo krenuli skromno sa prodajom u našoj kućici u centru grada, a sada je naša čokolada u Intersparima, Kauflandima, KTC-ima i u nekoliko privatnih manjih trgovina. Probili smo se daleko više nego što smo i mislili da je moguće. Radimo i jako puno personaliziranih proizvoda

i to je posebno interesantno tvrtkama koje žele pripremiti korporativne poklone pa uzimaju od nas čokolade i praline sa  svojim logom i svojim dizajnom. To je prepoznato kao kvalitetan i vrlo tražen proizvod.

Sve je u Hedoni ručni rad iako smo se osposobili da možemo raditi  neke stvari i strojno, ali to je jedan mali dio pomoći.

Naši zaposlenici stvarno sve to rade s ljubavlju i sretni su što ovdje rade i to uvijek potvrđuju.” – ističe direktorica Alemka Lončar. 

Osobe s invaliditetom dobri su radnici, no na žalost to poslodavci još uvijek ne prepoznaju.

  • “Žalosno je što još uvijek postoje te predrasude i to je možda razlog zašto se osobe s invaliditetom teže zapošljavaju. Međutim, kada im pružite priliku, a to smo mi napravili u slučaju naših 12 zaposlenika, oni vam to stvarno višestruko vraćaju i izuzetno se puno trude” – napominje direktorica Hedone.

Na pitanje kako je pandemija COVID-19 utjecala na poslovanje Hedone, odgovara da je u početku rad bio nešto otežan jer je u cijeloj državi sve stalo pa tako i narudžbe čokolade.

  • “No, u jesen 2020. naš je promet naglo porastao u odnosu na godinu prije. Choco bar smo morali zatvoriti, ali nadoknadili smo to prodajom čokolade. Tako nas pandemija nije osobito pogodila”.

U Hedoni imaju i dalje puno planova, posebno širenje i jačanje brenda.

-“Ustrajno radimo na širenju izvoza. Bilo je pregovora s Velikom Britanijom  i drugim zemljama. Najnovije je priča o Emiratima, ali vidjet ćemo što će od toga biti. Tržišta ima jer ljudi se ne trude kupiti samo jeftin proizvod, nego zapravo traže nešto drugačije i kvalitetno, a posebno ako iza toga stoji jedna ovakva priča jer su kupnjom proizvoda pomogli jednom plemenitom cilju” – kazala je na kraju direktorica Hedone Alemka Lončar.

ji/radiokrizevci.hr

foto: RKŽ, HEDONA

  •  

Pratite nas na društvenim mrežama!