Ljekovita žalfija

Svi svoga konja hvale, a travari će među najbolje uvijek uvrstiti i žalfija. I po najstrožim kriterijimima, ona može slobodno da ponese titulu najljekovitije biljke na svijetu. Provjerite zašto…

Žalfija, kadulja ili latinski Salvia officinalis (od riječi salvare, što znači spasiti ili liječiti) od pamtivijeka se koristi za liječenje gotovo svake bolesti, piše alternativa.

Moderna nauka dokazala je da žalfija ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje. Smiruje, osvježava i okrepljuje, pomaže protiv bolova i visoke temperature, može da snizi nivo glukoze u krvi, što je čini korisnom kod dijabetesa. Nedavno se pokazalo da žalfija poboljšava pamćenje i djeluje protiv Alzheimerove bolesti.

Praksa je dokazala da odlično pročišćava krv i jednako dobro pomaže kod izbacivanja sluzi iz organizma. Povoljno djeluje na cirkulaciju, protiv krvarenja i upala.

Zbog svog jakog antiseptičkog djelovanja, koristi se u liječenju afti, neugodnog zadaha, problema s grlom i krajnicima, karijesa i zagnojenja desni. Ako imate takvih problema – grgljajte čaj od žalfije.

Žalfija djeluje protiv učestalih povraćanja i proljeva, a bolje nego bilo koja druga biljka pomaže radu crijeva i želudca.

Povoljno djeluje na ženske tegobe. Poboljšava tonus maternice, djeluje antigljivično, pomaže kod reguliranja menstruacije, uspostavlja hormonalnu ravnotežu i sprečava tegobe menopauze.

Žalfija pomaže radu bubrega i sprečava nastanak edema. /magicus.info, pixabay/

Pratite nas na društvenim mrežama!