Mali kreativci u Sv. Petru Orehovcu: Dječja radionica okupila buduće majstore animiranog filma

U Društveno kulturnome centru „Kuća ideja-prostor zajedništva“ u Svetom Petru Orehovcu održana je radionica izrade animiranog filma s temom „Orehovečki kroz stop animaciju“, namijenjena djeci osnovnoškolske dobi.

Voditelj radionice Zoran Vidaković, učitelj likovne kulture iz Osnovne škole Đurđevac, naučio je zainteresirane kreativce kako snimiti vlastiti animirani film tehnikom stop animacije.

Radnja animiranog filma smještena je u 17. stoljeće te prikazuje život plemenite obitelji Orehovečki čiji su članovi obnašali važnu ulogu u političkom i kulturnom životu na orehovečkom području i šire. Osnovnoškolci su pod mentorstvom učitelja Vidakovića osmislili priču te stvorili likove, motive i scenografiju. Prikazan je život grofova i baruna, vojnika i konjanika koji su branili njihove posjede i dvorce, a djeca su naučila kako je izgledao grb obitelji Orehovečki, izrađivanjem stijega koji je imao nezaobilaznu ulogu u njihovome crtiću.

Nakon što su scenografija i likovi bili spremni, uslijedilo je finalno snimanje i nastajanje animiranog filma u aplikaciji Stop Motion Studio koju je moguće besplatno instalirati na mobilne uređaje. Posljednja faza radionice uključila je prikazivanje nastalih animiranih filmova na projekcijskome platnu, na opće oduševljenje svih okupljenih sudionika radionice. 

Kroz stvaranje animiranog filma, djeca su se upoznala i s bogatom poviješću Potkalničkog prigorja. Na kraju druženja svim su sudionicima podijeljene zahvalnice za sudjelovanjem na radionici u kojoj su se našli u ulozi scenarista, redatelja i scenografa i gdje su usput naučili koristiti tehnologiju kao kreativni alat.

Radionica je sufinancirana sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Partneri na projektu su Likovna udruga Prigorje Art, Udruga vinogradara i vinara „Sveti Vinko“, Općina Sveti Petar Orehovec, Vatrogasna zajednica općine, Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec i Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak.

Ova radionica, održana 19. kolovoza, kao i sve ostale radionice u angažmanu Likovne udruge Prigorje Art te u sklopu projekta „Kuća ideja-prostor zajedništva“, u potpunosti su besplatne i otvorene za zainteresiranu javnost.

Sadržaj ovog izvješća s radionice isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.

Pratite nas na društvenim mrežama!