Marjana Janeš Žulj: knjižnica je puno više od mjesta gdje se čuvaju i posuđuju knjige

-»Knjižnica nije samo mjesto gdje se čuvaju i posuđuju knjige. Ona je puno više od toga i ovaj naš novi prostor je to i pokazao da smo našim sugrađanima, posjetiteljima omogućili da u knjižnici  borave i tu koriste slobodno vrijeme, pročitaju novine, koriste internet i drugo.« – rekla nam je uvodno ravnateljica Gradske knjižnice »Franjo Marković« Marjana Janeš Žulj kada smo je zapitali za izviješće o prvih šest mjeseci ove godine. 

Ovo je Godina čitanja, proglašena od strane Ministarstva kulture i medija i sva događanja u knjižnici tome su posvećena.  

-»Stanje knjižnične građe je trenutno oko 93 000 jedinica. Cirkulacija nam je bila malo više nego prošle godine koja je bila jedno vrijeme zatvorena, i to 25 000 svezaka u ovih šest mjeseci. Nabavljeno je manje jedinica knjižnične građe nego prošle godine. To je 1253 jedinice jer su nam sredstva Ministarstva kulture i medija došla prilično kasno, ali ćemo taj dio nadoknaditi u drugoj polovici ove godine« – kaže Marjana Janeš Žulj .

Osim posudbe knjiga knjižnica ima i posebne programe : dječju igraonicu, bibliobusnu službu i aktivnosti iz kulture te u novije vrijeme programi robotike.

-»Zbog epidemioloških mjera smanjio se broj događanja. Imali smo u planu održati više radionica robotike za djecu, ali nismo mogli i nadamo se da će biti bolja situacija i da ćemo to uspjeti. Smanjio se broj organiziranih posjeta vrtića i škola knjižnici zbog epidemioloških razloga. 

U našoj knjižnici djeluje i dramska skupina »Kolibrići« koji su vrlo aktivni, stvaraju od pročitanog djela svoju predstavu. I oni su morali manje nastupati.  Sudjelujemo u svim gradskim aktivnostima i programima .

U prvoj polovici godine malo su bile zastupljene izložbe. Bilo ih je nekoliko, ali bez nekih javnih otvaranja. Pripremali smo izložbe knjiga koje su korisnici mogli razgledati.« – istakla je ravnateljica.

Uvijek je veselo i živahno u Dječjoj igraonici.

-»Igraonica je  radila. Djece ima manje po grupama u skladu s mjerama.

Roditelji su zainteresirani da djecu dovode u igraonicu. Obilježili smo Tjedan zdravlja za što smo dobili priznanje. Igraonica nudi vrećice pune priča za čitanje koja se sve više posuđuje. Imamo STEM programe , uspjeli smo održati nekoliko radionica, primili smo donaciju 3D printera,a oprema se može i posuđivati. Djeca su zainteresirana za taj program.  Što se tiče bibliobusne službe, obilježili smo Dan putujućih knjižnica i od jeseni proše godine do sada smo otvorili četiri nova stajališta kod dječjih vrtića. Sada je pauza i bibliobus će ponovo krenuti početkom školske godine. Nabavili smo i besplatnu mobilnu aplikaciju i preko nje se može pregledavati naš katalog knjiga« – dodala je ravnateljica Marjana Janeš Žulj te pozvala sve zainteresirane da postanu korisnici knjižnice, da čitaju i uče djecu od najranije dobi na vrijednost knjige i čitanja.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!