Mreža mladih: 76,9 posto mladih u Hrvatskoj i dalje živi s roditeljima

Hrvatska je 2020. nadmašila sve zemlje EU-a pa čak i vlastite prijašnje rekorde, jer čak 76,9 posto mladih u dobi od 18 do 34 i dalje žive s roditeljima, upozorila je u četvrtak Mreža mladih Hrvatske koja je uputila dopis Vladi s upitom o provedenim politikama za mlade. 

U povodu Međunarodnog dana mladih, 12. kolovoza Mreža mladih Hrvatske (MMH) od predsjednika Vlade  Andreja Plenkovića  i državne  tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željke Josić zatražili su očitovanje o razini provedenosti njihovih preporuka i zahtjeva koje su, tvrde, na iste adrese uputili prije točno godinu dana. Odgovor očekuju za 15 dana.

Povećana nezaposlenost, nesigurna stambena situacija, nedostatak kvalitetnog obrazovanja, nedostatno uključivanje mladih u procese donošenja odluka, a politika za mlade ni za lijek, problemi su na koje u dopisu ističe MMH.

T i problemi opterećuju mlade i posljedično vode do brojnih drugih problema u njihovim životima, dodaju u priopćenju.

Mreža mladih, kao krovna organizacija mladih u Hrvatskoj, koja predstavlja 72 udruge mladih,  zatražila je stoga od vladajućih da ukažu na preporuke mladih koje su uvrstili u svoje planove te one koje su već u provedbi i njihove rezultate.

“Prema svemu što je vidljivo u stvarnom životu, takvih neće biti puno. Ostaje samo pitanje – zašto su mladi i dalje ‘posljednja rupa na svirali’?”, upitala se Mreža mladih.   U prilog tome, ponovno ističu da su u doba pandemije, prema statistikama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, bez posla su u najvećem broju ostale osobe u dobi od 21 do 29 godina – njih gotovo osam tisuća.

Tvrde da ti podaci ‘Vladu previše i ne zamaraju’ pa je pred nekoliko mjeseci s indikativnog kalendara jednostavno nestao natječaj kojim su trebala biti dodijeljena financijska sredstva iz Europskog socijalnog fonda udrugama mladih i za mlade.

Objašnjenje za to  bilo je da se novac preraspodijelio u ostale kategorije i sada za mlade nije ostalo ništa do kraja ove godine.

No, natječaj za mlade zato je raspisao Središnji državni ured za demografiju i mlade – nakon dvogodišnjeg najavljivanja. Udruge mladih i za mlade nisu oduševljene ovim natječajem jer, u usporedbi s prijašnjim, uvjeti nisu poticajni za sklapanje partnerstava i sam financijski iznos nije u skladu s onim što je bilo predviđeno.

Izvor: N1, im/radiokrizevci.hr, foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!