Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Od 1. do 11. kolovoza 2021. g. Policijska uprava koprivničko-križevačka zabilježila je 28 prometnih nesreća od čega 12 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U prometnim nesrećama lakše je ozlijeđeno 19 osoba. Najčešće vrste prometnih nesreća bile su sudar prilikom vožnje u slijedu (4), bočni sudar (5), udar vozila u parkirano vozilo (5) i slijetanje vozila sa ceste (8). Najčešći uzroci događanja prometnih nesreća bili su oduzimanje prednosti prolaska (3), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (4), nepropisna vožnja unazad (5) i neprilagođena brzina (5). Mladi vozači izazvali su sedam prometnih nesreća. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su sedam prometnih nesreća. U nesrećama su ozlijeđena tri vozača bicikla i vozač motocikla.

Kako bi se smanjilo stradavanje osoba u prometnim nesrećama, posebice tijekom vikenda, Policijska uprava koprivničko-križevačka će od petka, 13. kolovoza do ponedjeljka, 16. kolovoza 2021. godine provoditi pojačani nadzor prometa.

Tijekom predstojećeg vikenda PU koprivničko-križevačka provest će pojačani nadzor prometa u sklopu kojeg će pojačano nadzirati brzinu kretanja vozila, upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga, poštivanje prednosti prolaska, korištenje sigurnosnog pojasa, prijevoz djece u vozilima, korištenje mobitela i ostale najteže prometne prekršaje. Pozornost će se posvetiti i nadzoru mladih vozača, vozača bicikala, mopeda i motocikala, te nadzoru recidivista u činjenju prometnih prekršaja.

Vozače podsjećamo da alkohol negativno utječe na vozačke sposobnosti te da spas od ljetnih vrućina ne traže u konzumaciji alkoholnih pića, jer time povećavaju mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u njima. Mladi vozači imaju apsolutnu zabranu upravljanja vozilom za vrijeme kada u organizmu imaju alkohola, dok je ostalim vozačima dopušteno do 0,50 promila alkohola u organizmu. Upravljanje vozilima za vrijeme kada je u organizmu veća koncentracija alkohola od dopuštene je jedan od najtežih prometnih prekršaja i za isti su predviđene visoke novčane kazne koje, ovisno o stupnju alkoholiziranosti vozača, iznose od 3.000 do 20.000 kuna, te zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima određene kategorije u trajanju i do 12 mjeseci.

Vozaču koji upravlja motornim vozilom a u organizmu ima alkohola više od 1,50 promila umjesto novčane kazne može se izreći do 60 dana zatvora. Za mlade vozače koji upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola manjim od 0,50 promila predviđena je novčana kazna u iznosu od 700 kuna.

Po pravomoćnosti odluke o prekršaju vozaču se, ovisno o stupnju alkoholiziranosti, evidentira tri do šest negativnih prekršajnih bodova. Naglašavamo da će se vozaču koji u roku od dvije godine skupi 12 negativnih prekršajnih bodova odnosno mladom vozaču koji u roku od dvije godine skupi 9 negativnih prekršajnih bodova rješenjem ukinuti i oduzeti vozačka dozvola. 

Pratite nas na društvenim mrežama!