Nikada manje prvašića u školskim klupama! Prema prvim podacima, u škole u našoj županiji upisana tek 983 učenika

Iseljavanje mladih i slab natalitet najbolje se osjeti u školskim klupama kada su u pitanju djeca koja kreću u prvi razred.
Tako će ove godine u školske klupe sjesti najmanje prvašića dosad, odnosno njih od 33,5 do 35,5 tisuća. Još prije pet godina, u školskoj godini 2016./17., bilo je čak 42.219 učenika prvih razreda osnovne škole, a lani je u školske klupe sjelo samo njih 36.950. Kako smo istražili, prema podacima Državnog zavoda za statistiku u osnovnim školama od školske godine 1995./1996. do 2016./2017. smanjio se za više od 100.000 tisuća.
Inače, od 2013. do lani izgubili smo 51.134 svih učenika osnovnih i srednjih škola, pa je u prošloj školskoj godini čak 405 područnih škola ili više od trećine svih područnih škola (36%) te četiri matične danas imalo jedva do 10 učenika, prema podacima Školskog e-Rudnika.
Dok je u Zagrebu u prvim razredima osnovnih škola u prošloj školskoj godini u prosjeku bilo 19,6 učenika, u Ličko- senjskoj županiji prosječan razred prvašića brojio ih je samo 7,6, u Virovitičko-podravskoj 8,2, u Bjelovarsko-bilogorskoj 9,1…

Prema privremenim podatcima u školskoj godini 2021./2022. u prvi razred osnovnih škola na području Koprivničko- križevačke županije upisana su 983 učenika.
Koprivničko-križevačka županija ne sufinancira nabavu radnih materijala, ali zato provodi niz ostalih aktivnosti, projekata i programa u području obrazovanja čime potiče i osigurava razvoj i dostupnost obrazovnog sustava. Neki od njih su : „Prilika za sve“ – pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju; „Svi u školi, svi pri stolu“ – osiguranje besplatne školske prehrane za djecu slabijeg imovinskog stanja; „Pametan obrok za pametnu djecu“ – osiguranje kvalitetne i zdrave prehrane, „Školska shema“ – besplatni obroci svježeg voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda.
Županija također prednjači i u sufinanciranju prijevoza za učenike pa je tako i jedna od županija koja iz izvornih proračunskih sredstava najviše u Hrvatskoj izdvaja za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola. Uz to, sufinancira i program obuke neplivača trećih razreda osnovnih škola kojima je osnivač; financira županijska natjecanja u znanju, sportu i strukovnim disciplinama te nagrađuje učenike i mentore na državnoj razini natjecanja. Nove podatke o upisanim školarcima trebat ćemo pričekati do kraja rujna.

šv/radio križevci.hr , zupan.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!