Od 1. rujna otvaraju se zatvoreni dijelovi kafića

Krunoslav Capak kazao je kako je danas 596 novooboljelih, a prije tjedan dana bilo ih je 468 te 308 prije dva tjedna.

U odnosu na prošli tjedan 31,6 posto veći je rast, a incidencija za cijelu Hrvatsku je 143,40. Na ljestvici zemalja EU-a Hrvatska je na 11. mjestu.

Po stopi smrtnosti na milijun stanovnika Hrvatska je na 20. mjestu.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je velik udio necijepljenih među zaraženima i umrlima. ‘Lako možemo skliznuti sa sigurnog puta. Od 16. do 24. kolovoza od 3216 novozaraženih 86 posto njih nisu bili cijepljeni. Među hospitaliziranima 78 posto nije bilo cijepljenih. Zar to nije dovoljan argument? Nova etapa borbe protiv epidemije je tu. Nismo postigli onu razinu cijepljenih koja jamči sigurnu zdravstvenu budućnost. Imamo nove izazove, početak škole, jesen, radne obaveze…’, istaknuo je Beroš.

Kaže da pokušava shvatiti teze o oduzimanju slobode građanima. Kazao je da su mjere tu da sačuvaju zdravlje, ali da se negiranjem vrijednosti cjepiva negiraju normalni tijekovi života. ‘Ne mogu vjerovati da netko koristi bolest za politiziranje, omalovažavanje i propitivanje mjera. Takvi potezi mogu donijeti jeftine političke poene, ali kratko. To ugrožava živote naših ljudi. Očito je da ovaj virus radi sve kako bi preživio, mutira. Volio bih da smo i mi tako usredotočeni na naš cilj. Naši građani koji se ne žele cijepiti i ne drže se mjera suradnici su tog virusa u njegovom nastojanju da preživi’, kazao je ministar.

Na pitanje o mjerama u kafićima i sastanku s ugostiteljima, Davor Božinović kazao je da su razgovarali s predstavnicima Nacionalne udruge ugostitelja.

‘Polazišna točka je da virus neće nestati i da ga se možemo riješiti puno većim cijepljenjem, a dok se to ne dogodi, moramo naučiti kako izbjeći situaciju da se inficiramo. Struka i Stožer će i dalje tumačiti osnovne stvari vezane za epidemiju, temeljne mjere’, kazao je.

Božinović je potvrdio da se od 1. rujna otvaraju zatvoreni dijelovi kafića uz stroge mjere.

Capak je na pitanje o trećoj dozi kazao da se regulatori o tome nisu očitovali, no da u literaturi ima procjena o trajanju imuniteta nakon cijepljenja i nakon preboljenja. Većina europskih zemalja ima konzervativan pristup trećoj dozi. Krenut će se u skorije vrijeme s najugroženijim kategorijama stanovništva.

Moglo bi doći do toga da broj hospitaliziranih i onih na respiratoru bude onaj koji se broji, a ne broj novozaraženih, no to nije do kraja iskomunicirano.

Na pitanje o široj upotrebi covid-potvrda, Božinović je kazao da ih koristimo za koncerte i vjenčanja i ne razmišljaju o široj uporabi. ‘Imamo ih i u svakom trenutku možemo ih aktivirati. Sada još uvijek ne’, kazao je kratko.

Na pitanje o nošenju maski u školama, Capak je kazao da u školsku godinu ulazimo s lošijom epidemiološkom situacijom i da stoga moraju aplicirati mjere koje koliko-toliko štite od transmisije bolesti. Zato je, kaže, dogovoreno da će se zadržati maske od petog razreda na više tamo gdje ne može biti razmaka. ‘Ukoliko se pojavi bolestan učenik, neće svi oni u njegovoj blizini ići u samoizolaciju ukoliko nose maske’, kazao je.

Postoji mogućnost da lokalni stožeri odluče da se maske ne trebaju nositi.

Na pitanje koliko je djece cijepljeno, Capak je kazao da nema točan podatak. No manje od deset posto djece od 12 do 18 godina je cijepljeno.

Alemka Markotić kazala je da u ovom valu nije bilo djece oboljele od Covida.

Na pitanje o isteku roka trajanja, Capak je rekao da imamo malo više od milijun doza cjepiva i da nam do sada nije propalo ništa.

Beroš je kazao da obaveze cijepljenja u zdravstvenom sustavu neće biti. Za sada, naglasio je.

Capak je kazao da se ne razmišlja o tome da poskupi testiranje kako bi se ljude time potaknulo na cijepljenje jer su cijene testova pale. ‘Dokaz o testiranju će ljudima brzo dosaditi, troškovi će im biti veliki i htjet će se cijepiti’, kazao je.

Beroš je dodao da se u nekim zemljama razmišlja o tome da se ukine besplatno testiranje za one bez simptoma.

Izvor: tportal.hr, Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!