Od potresa u Zagrebu prošlo je 17 mjeseci. Plenković: “Pa evo, riješit će se”

PREMIJER Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sastanka Stožera za obnovu. Rekao je da se sastao sa županom Ivanom Celjakom te da se Stožer sastaje svaka tri dana.

Dobili su cjelinu informacija koliko je ljudi oštećeno u potresu, koliko je zgrada već obnovljeno, kao i kojom dinamikom će se ubrzati cijeli proces, rekao je Plenković.

Upitan je li prije trebalo ići u izmjene Zakona o obnovi, jer se dosad malo toga napravilo, Plenković je rekao da to nije točno.

“Ne, to nije točno. Da biste dali punu informaciju, trebate reći da je taj zakon donesen praktički konsenzusom. Zakon je donesen odmah na početku zasjedanja prošle godine. Nitko nije imao primjedbe. Najveći problem su imovinsko-pravni odnosi, ovdje nešto manje, ali u Zagrebu su oni prepreka. Korigirat ćemo i stvar će se ubrzati.

Na pitanja zašto obnova kasni odgovarao s pola rečenice

Već mjesecima se za to zna, je li ipak prekasno, prošlo je 17 mjeseci, pitaju Plenkovića novinari.

“Pa evo, riješit će se”, odgovorio je samo Plenković.

“Neki su u privremenom smještaju jer nisu htjeli prihvatiti bolji smještaj koji smo ponudili”, rekao je na još jedno novinarsko pitanje Plenković. 

“Što se tiče obnovljenih kuća, ovdje se ide obrnutim redoslijedom, prvo u sanaciju kuća koje su lakše stradale, sa zelenim naljepnicama, pa se ide na crvene”, rekao je Plenković.

“Cijene građevinskog materijala rastu, ali nije to samo zbog nas, zbog Hrvatske. To su poremećaji zbog pandemije. Vlada prati pomno tu situaciju. Troškovi rastu nevezano za obnovu”, rekao je. 

“U političkom smislu ja razumijem opoziciju, nije im lako. Rast BDP-a, sezona iznad svih očekivanja, osigurana sredstva za obnovu. Dinamika obnove, jednom kad se uhoda, će ići. Nigdje u svijetu se ne ide tako brzo kad je takva šteta u pitanju. Nitko nije obećavao preko noći. 

“Ubrzat će se, svakim danom se ubrzava.”

Plenković je krajnje šturo odgovorio i na pitanje kad će biti obnovljena prva kuća s crvenom naljepnicom.

“Bit će kad bude spremno”, odgovara Plenković.

Pitali ga ima li Horvat i dalje njegovu potporu, odgovorio samo protupitanjem

Ima li gospodin Horvat i dalje vašu potporu?

“Je li to netko doveo u pitanje?” pitao je Plenković. 

Gradonačelnica Siska, Kristina Ikić Baniček, nije bila na sastanku Stožera. “Bila je pozvana, nije došla. Dvaput slabo koga zovemo”, rekao je Plenković.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Izvor: index.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!