Od utorka prva samostalna izložba »Strast stvaranja« slikarice Marijane Šatrak u Novom Marofu

U utorak, 3. kolovoza u 18 sati bit će otvorena prva samostalna izložba križevačke slikarice, predsjednice Križevačkog likovnog kruga Marijane Šatrak u Kulturnom centru Ivan Rabuzin Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof. Prrema riječima ravnateljice knjižnice u Novom Marofu Lidije Zečević, pratili su rad Marijane Šatrak koja je mnoga djela napravila u humanitarne svrhe i odlučili je predstaviti tamošnjoj javnosti.

– »Sve nas veže zajedničko druženje na humanitarnim kolonijama pa je tu i poveznica sa Kulturnim centrom Ivan Rabuzin Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof. Svi koji me poznaju znaju da najviše slikam humanitarno za kolonije. Iza mene je preko 65 kolonija, a ova moja prva samostalna izložba je presjek mojih radova unazad tri godine.  Ja sam slikarica koja poklanja slike, tako da ih najmanje imam kod kuće u svojem vlasništvu. Bit će izloženo 20 slika.  Motivi su pejsaži i mrtva priroda. Pretežno je ulje na platnu  i akril na platnu.« – kaže Marijana Šatrak.

Kao i mnogi križevački slikari, Marijana Šatrak završila je školu slikanja pod vodstvom Zorana Homena, a zatim se učlanila u Križevački likovni krug.

-»Profesor Homen mi je mentor, uzor koji nas slikare usmjerava. Napisao je i predgovor za katalog izložbe »Strast stvaranja« te će i na otvaranju govoriti o mojim slikama. Sa samom slikom mi je želja najprije pomoći kome treba. To je najmanje što mogu učiniti. Humanost prije svega, a slikanje je moja ljubav, strast iz djetinjstva. Kad krenem slikati, po nekoliko sati zaboravim na vrijeme i sve oko sebe. To je moj svijet« – ističe Marijana Šatrak.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice u Novom Marofu Lidija Zečević

kaže da se rado prihvaćaju takvih događaja.

-»Imamo predivan kulturni centar koji je nazvan po jednom od najvećih hrvatskih slikara Ivanu Rabuzinu i drago mi je što će tamo biti postavljena ova izložba. Volimo umjetnicima pružiti odskočnu dasku prema dalje. Mi smo narodna knjižnica i volimo ljude iz naroda promovirati i pokazati što oni rade. Imamo i poveznicu s križevačkom knjižnicom preko angažmana za čitateljske klubove, pa smo u projektu nabave bibliokombija što ima i vaša knjižnica te smo surađivali. Jako mi je drago da sada možemo ugostiti križevačku slikaricu Marijanu Šatrak« – izjavila je ravnateljica knjižnice Lidija Zečević.

Slikarica Marijana Šatrak pozvala je Križevčane da dođu na otvorenje izložbe i budu zajedno s njom u tom njezinom važnom trenutku.

Svakako će nakon ove prve samostalne izložbe biti njih još i svoje stvaralaštvo će Marijana, osim u svojim Križevcima, prikazivati i u raznim drugim gradovima.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!