Oprezno na prometnicama! Od danas kreće pojačani nadzor prometa

Tijekom kolovoza ove godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 55 prometnih nesreća od čega jedna prometna nesreća s poginulom osobom, 23 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 31 prometna nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama smrtno je stradala jedna osoba, teško su ozlijeđene dvije osobe dok su lakše ozlijeđene 34 osobe. Vozači pod utjecajem alkohola počinili su 14 prometnih nesreća, a mladi vozači 10 prometnih nesreća.

U cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti i ovog vikenda, od 14 sati, 27. kolovoza do 7 sati, 30. kolovoza 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provodit će se pojačani nadzor prometa.

Tijekom pojačanog nadzora prometa posebna pozornost će se posvetiti upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, nadzoru brzine kretanja, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i pravilnog prijevoza djece u vozilima, nadzoru upravljanja vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, nadzoru korištenja mobitela, mladih vozača i recidivista te nadzoru vozača bicikala, mopeda, motocikala i traktora.

Vozače podsjećamo na nužnost poštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila. Ističemo da je potrebno poštivati prvenstvo prolaska prilikom prometovanja raskrižjima, ali i prilikom skretanja ulijevo na ravnom cestovnom potezu. Naglašavamo da alkohol negativno utječe na vozače te apeliramo na osobe koje su konzumirale alkoholna pića da ne upravljaju vozilima. Prije vršenja radnji vozilom u prometu (pretjecanja, obilaženja, skretanja, uključivanja u promet i vožnje unatrag) vozači se moraju uvjeriti da radnju mogu sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu.

Na poseban oprez pozivamo mlade vozače i vozače starije životne dobi, da obrate pozornost na postavljenu prometnu signalizaciju i vode računa o održavanju sigurnosnog razmaka u odnosu na druge sudionike u prometu. Svim vozačima i putnicima u motornim vozilima savjetujemo korištenje sigurnosnog pojasa. Ukoliko se u vozilu nalaze djeca, iste pravilno smjestite u autosjedalicu, a veća djeca obavezno moraju koristiti sigurnosni pojas.

Apeliramo na vozače mopeda i motocikala da prije sudjelovanja u cestovnom prometu izvrše provjeru tehničke ispravnosti sustava za svjetlosnu signalizaciju, za kočenje i upravljanje mopeda i motocikala, posebice pneumatika. Podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne kacige, te preporučamo korištenje zaštitnih odjela, jer vozači mopeda i motocikala osim ove nemaju nikakvu drugu zaštitnu opremu. Stoga je bitno da su oni kvalitetni i da veličinom odgovaraju vozaču. Kaciga koju koriste vozači mopeda i motocikala, i putnici koje oni prevoze, mora biti propisna, homologirana i pričvršćena.

Također, u sklopu pojačanog nadzora Policijska postaja Đurđevac će 28. kolovoza  provesti preventivno-represivnu akciju nadzora alkoholiziranih i mladih vozača.

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!