Stiže najveće poskupljenje kave u zadnjih nekoliko godina

Najgori mrazevi u posljednjih nekoliko desetljeća u najvećem svjetskom proizvođaču kave Brazilu i rekordno visoki troškovi prijevoza zbog zastoja u brodskom transportu uslijed pandemije covida-19 u sljedećih nekoliko tjedana rezultirat će rastom cijena kave na najvišu razinu u posljednjih nekoliko godina, procjenjuju analitičari.

Rast cijena kave dodatno će poskupjeti košaricu osnovnih životnih namirnica, nakon što su već poskupjeli kruh, biljna ulja i šećer. Indeks UN-ove agencije za hranu koji pokazuje svjetske cijene hrane u srpnju je porastao za 31 posto u odnosu na isti mjesec godinu ranije, i to u vrijeme kad mnogi potrošači još imaju financijskih problema zbog pandemije.

Trgovci vjeruju da će potrošači uskoro plaćati višu cijenu kave u trgovinama, dok trošak kave u kafićima kratkoročno možda neće pratiti taj trend. “Pržena i mljevena kava u trgovinama samo su zapakirana kava. No vaša šalica kave u Starbucksu možda neće toliko poskupjeti jer više plaćate kafić, wi-fi i iskustvo”, kaže jedan burzovni trgovac kavom.

Posljednji podaci američkog statističkog ureda pokazuju da je u travnju prosječna cijena mljevene kave bila 4.75 dolara po libri, što je 8.1 posto više nego godinu ranije, i najviša razina od srpnja 2015. godine. 

U brazilskom udruženju proizvođača kave Abic procjenjuju da su cijene pržene kave u Brazilu skočile oko 80 posto u razdoblju od prosinca do kraja srpnja.

Index.hr, foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!