Što se događa? U manje od tjedan dana povučeno 14 proizvoda s tržišta

Nedavno je održan sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede zbog sve učestalijih povlačenja proizvoda s tržišta s ciljem da se zaštiti zdravlje potrošača. Što se događa? Kakvu hranu unosimo u svoj organizam?

“Sastanak je bio konstruktivan i ne samo da smo raspravljali o povlačenju hrane, raspravljali smo o puno širim temama i kako iskontrolirati cjelokupno tržište. Ovo je bio jedan u nizu sastanaka koje ćemo održati s njima”, kazala je Novaković Matanić za Hinu.

Sastanak je iniciran zbog velikog broja povučenih proizvoda s tržišta, a o kojima je izvijestila Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. 

Od 27. srpnja zbog pesticida povučeno čak 14 proizvoda 

Od 27. srpnja do danas povučeno je više proizvoda od prosjeka, čak 14 različitih proizvoda u kojima je utvrđen pesticid etilen oksid, a koji se koristi u procesu proizvodnje.

“Kada je riječ o zadnjem pesticidu, on je povučen u cijeloj Europi jer se našao u aditivu koji je proizveden u trećim zemljama”, naglasila je Novaković Matanić.

Dodaje kako su se dogovorili da će u cijelu raspravu uključiti i Državni inspektorat, Carinsku upravu te Ministarstvo zdravstva, koje je nadležno za kakvoću voća koje se, primjerice, nalazi na tržnici.

“Razgovarali smo o kaznama”

“Nama je intencija da zaštitimo zdravlje potrošača i na tome ćemo inzistirati. Razgovarali smo o tim kaznama koje mi predviđamo i za uvoznike i za trgovce”, kazala je Novaković Matanić.

Istaknula je kako su inzistirali na tome da proizvođač odgovara za nepoznate tvari koje se nalaze u njegovim proizvodima, pogotovo ako je još i znao za njihovo postojanje.

Izvor: index.hr, Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!