Stožer: Mjere produžene do 15. kolovoza, apel starijim građanima da se cijepe

Nacionalni stožer Civilne zaštite u petak je do 15. kolovoza produžio mjere koje se tiču obveznog nošenja maski, trgovina, javnog prijevoza i ograničavanja okupljanja, dok djeca mlađa od 12 godina neće morati imati covid potvrdu kada s roditeljima idu na okupljanja. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera rekao je kako se primjena produžuje za četiri odluke.

Riječ je o odluci o nužnoj epidemiološkoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski, odluci o uvođenju posebne organizacije rada za djelatnost trgovine koja se obavlja u prodavaonicama i trgovačkim centrima, odluci o načinu organizacije javnog prijevoza putnika radi sprječavanja širenja bolesti covid-19 i odluci o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i druge nužne epidemiološke mjere radi sprječavanja širenja bolesti.

Zbog učestalih pitanja o obvezi posjedovanja EU digitalne covid potvrde za djecu prilikom odlazaka na okupljanja koja se organiziraju uz posjedovanje potvrde, dodana je odredba u kojoj se navodi da djeca mlađa od 12 godina, kada idu na tu vrstu okupljanja s roditeljima ili skrbnicima, poput svadbe, tu potvrdu ne moraju imati.

Božinović je naglasio, kako ne bi bilo nedoumica, da se sve te odluke primjenjuju na području cijele Hrvatske, ali da je za područje Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske, Istarske, kao i gradova Novalja, Senj i Karlobag u Ličko-senjskoj županiji, 23. srpnja donesena posebna odluka kojom su uvedene strože mjere koje su se počele primjenjivati.

Sve te odluke, kao i odluka o privremenoj zabrani o ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza, primjenjuju se do 15. kolovoza.


Cijepljenje je završeno za 36,18 posto ukupnog, odnosno 43,57 posto odraslog stanovništva.

Prema rezultatima najnovijeg sekvenciranja uzoraka koji su poslani 20. srpnja, 13 posto uzoraka je bilo zaraženo alfa varijantom, a 84 posto s dokazanom delta varijantom, što znači da u Hrvatskoj udio nove varijante i dalje raste, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ministar Beroš istaknuo je kako je Hrvatska prema najnovijoj karti ECDC-a i dalje na vodećem mjestu – ostali smo u narančastoj zoni i bilježimo najmanji dnevni rast zaraženih od konkurencije.
“Ta činjenica nas je utvrdila u statusu najsigurnije turističke destinacije. To je od iznimne važnosti i razlog je za zadovoljstvo, ali i za oprez”, rekao je.

U Hrvatskoj je preko milijun turista što sa sobom nosi povećani rizik za prijenos bolesti, stoga to mora biti upozorenje na pridržavanje mjera i cijepljenje kako bismo imali siguran turizam.

Istaknuo je kako je poanta da se upravo cijepljenjem može postići visoka razina zaštite za svoje zdravlje i za zaštitu od težih kliničkih slika.

Izvor: Hina/Vlada
, pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!