Sve popularniji rad u mirovini, imamo 2.500 zaposlenih umirovljenika više

Hrvatska je od početka godine do kraja srpnja dobila 2.500 zaposlenih umirovljenika više. Najveći rast zabilježen je očekivano u turističko-ugostiteljskom sektoru, kojega prati i onaj u trgovini, prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, ali i ostalim djelatnostima. Za kolovoz se očekuju još veći pokazatelji, ne samo zbog sezone, nego i novog prava na rad obiteljskih umirovljenika, ali i prestanka umanjenja onih najnižih u slučaju zaposlenja.

Nema dvojbe, rad u mirovini sve je popularniji, o čemu svjedoči konstantno ulazni broj umirovljenika koji rade do polovine radnog vremena. U odnosu na ukupnu umirovljeničku populaciju od 1,14 milijuna korisnika mirovina, udio zaposlenih je i dalje malen, ali raste.

S povlaštenima ih je više od 18 tisuća!

Hrvatska je u odnosu na početak godine dobila oko 2.500 zaposlenih umirovljenika više. U siječnju je do polovine radnog vremena radilo njih 13.198, a krajem srpnja broja se popela na 15.665 njih. U usporedbi s posljednjim dostupnim podacima u statističkim informacijama HZMO-a za lipanj, srpanjski rast bilježi plus od gotovo 500 radnika u mirovini.

Umirovljenički rad postaje sve primamljiviji: više se neće usraćivati dio mirovine Uz navedene korisnike prijevremenih i starosnih mirovina, raditi mogu i oni po posebnim propisima pa se ukupna brojka krajem srpnja, prema podacima koje nam je dao Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Pritom je riječ o razlici od 3.235 umirovljenih policajaca, vojnika i branitelja zaposlenih do polovine radnog vremena. Umirovljeni vojnici i policajci pritom mogu birati rad na puno radno vrijeme uz isplatu pola mirovine, no većina ih ipak koristi opciju samo pola radnog vremena i cijelu mirovinu.Srpanj bilježi veliki rast ponajprije zbog turističke sezone, što prati i najveći skok zaposlenih umirovljenika upravo u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Njih je tako u tom sektoru krajem srpnja bilo 1.149, što je za 228 više nego u lipnju te čak 681 nego u siječnju pa je riječ o porastu zaposlenih u turističko-ugostiteljskom sektoru za 40 posto. Brojka s početka godine manje-više je stagnirala do predsezone.

Očekuje se skok u kolovozu, ne samo zbog sezoneRast je zabilježen i u ostalim sektorima. Najviše umirovljenika radi u trgovini, njih skoro 3.000, dok ih je početkom godine bilo oko 2.500. Drugu najbrojniju kategoriju čine zaposleni umirovljeni stručnjaci, tehničari i znanstvenici, njih preko 2.500, treću oni u prerađivačkoj industriji, a potom u građevinarstvu.

Koliko umirovljenih saborskih zastupnika i HRVI radi uz mirovinu?Podaci za kolovoz bit će poznati tek u rujnu. Za očekivati je da će brojka biti još veća, ne samo zbog turističke sezone, nego i izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju koji je prije sad već skoro mjesec dana korisnicima obiteljskih mirovina omogućio da se također zaposlene do polovine radnog vremena.Ne manje važno, ukinuto je umanjenje najniže mirovine što je zasigurno motiviralo dio onih s najnižim umirovljeničkim primanjima da se opredijele za rad bez straha da će dobiti za oko 600 kuna manju mirovinu.   Mirovine.hr

foto: RKŽ

Pratite nas na društvenim mrežama!