U nedjelju 13. Slivarijada u Dropkovcu: najbolje šljivovice, specijaliteti od šljiva, malonogometni turnir, kulturno-umjetnički program

U Dropkovcu će se u nedjelju održati 13. Slivarijada, tradicionalna kulturno-turistička manifestacija koju organizira Športsko rekreacijsko društvo “Plava krv” iz Dropkovca. 

-“Nastojimo održati tradiciju, iako prošle godine nismo održali manifestaciju zbog pandemije COVID-19. No, očito smo naučili živjeti sa izazovima koje donosi korona, pa smo odlučili organizirati Slivarijadu.” – kaže predsjednik društva “Plava krv” Mario Crnčić.

Glavna manifestacija je u nedjelju, 22. kolovoza, no dan prije, u subotu 

od 19 sati je ocjenjivanje uzoraka šljivovice i voćnih rakija u Dropkovcu. 

Pozvani su svi zainteresirani proizvođači da se jave Stjepanu Švagelju na broj 091/587 7088 ili Tihomiru Nemčiću na broj 091/521 2754 najkasnije do petka u 18 sati.

U nedjelju manifestacija započinje u 9 sati malonogometnim turnirom dječjih ekipa osnovnoškolskog uzrasta. Zainteresirani se mogu javiti na broj 098/161 3351.

Poslijepodne od 17.30 u dvorištu Vatrogasnog doma posjetitelji Slivarijade moći će kušati domaće specijalitete od šljiva i pekmeza, štrukle, perice, cicmare, gibanice, zlevke, kolače i domaći kruh.

-” Moći će se vidjeti i prikaz pečenja rakije u starom kotlu na drva, a to će napraviti Dragutin Švagelj. Uz to ćemo imati ove godine i prikaz jednog suvremenog destilacijskog kotla. To će prikazati Domagoj Šturbek  iz Kolarca i objasniti zainteresiranima kako to funkcionira. 

Svečano otvaranje 13. Slivarijade je u nedjelju u 18 sati kada će se dodijeliti nagrade za najbolje šljivovice i ostale rakije, a zatim će se održati kulturno-umjetnički program. Dat ćemo naglasak na kajkavsku riječ da damo doprinos očuvanju lokalnog kajkavskog govora kao vrijedne kulturne baštine. Nastupiti će mlade kajkavske pjesnikinje i pjesnici, učenici Područne škole Kolarec, naša poznata pjesnikinja iz Fajerovca Mihaela Šatvar i Sanja Benko iz Svetog Ivana Žabna koja piše na štokavskom.  Posjetitelji će moći uživati i u nastupu naše udruge “Potkalnički plemenitaši”, a možda bude i drugih gostiju te se zatim zabaviti uz glazbu grupe “Druga dimenzija”. Zahvaljujem svima koji nam pomažu, svim sponzorima jer bez njih se to ne bi moglo održati. Mi nećemo stati, nastavit ćemo i dalje održavati našu tradiciju” – poručio je predsjednik udruge “Plava krv” Mario Crnčić.

ji/radiokrizevci.hr 

Pratite nas na društvenim mrežama!