U vatrogastvu će se usmjeravati na mlade

Izborne godišnje skupštine održavale su se u dobrovoljnim vatrogasnim društvima ove godine u drugačijim uvjetima, bez mnogo gostiju kao što je to prije bilo uobičajeno jer se trebalo prilagoditi epidemiološkim uvjetima.

Nakon godišnjih skupština DVD-a održana je i godišnja skupština Vatrogasne zajednice Grada Križevaca. Predsjednik Vatrogasne zajednice je Miroslav Petračija, a zamjenici Darko Fureš i Aleksandra Mijić. Tajnik je Ivan Matosović, a zapovjednik Mario Martinčević te zamjenik zapovjednika Marijan Sokolić .

-»Vatrogasci su bili stavljeni u stanje pripravnosti za vrijeme sezone žetve kako ne bi došlo do širenja požara i kako bi pravovremeno djelovali. Teško bi bilo djelatnicima Javne vatrogasne postrojbe pokrivati veliku površinu grada bez dobrovoljnih vatrogasnih društava. To je jedna sinergija koja traje već dugi niz godina, svi moraju biti savjesni i odgovorni.« – kaže zapovjednik Mario Martinčević.

Najavljuje da je predviđeno gradsko natjecanje vatrogasaca 19. rujna:

-»Nema odredskih najtecanja, ponašat ćemo se restriktivno prema financijama i više nam je intencija da  sredstva usmjeravamo na mlade i djecu i uključivanje njih u vatrogastvo. U mnogim selima je to jedina udruga koja djeluje i tu se može nešto organizirati. Nema odredskih natjecanja jer nema daljnjeg plasmana na županijsko i državno natjecanje  već samo gradsko.

Državno vatrogasno natjecanje je 26. rujna u Varaždinu ako bude dobra epidemiološka situacija. Pohvaljujem požarno područje Križevaca  jer od 14 plasiranih iz Koprivničko-križevačke županije 9 je sa područja Križevaca

na državnom natjecanju.« – kaže Mario Martinčević.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Miroslav Petračija dodaje kako smo najvatrogasniji grad u Hrvatskoj pa to dokazuje i dobar plasman ekipa. 

-»Opremit ćemo ekipe sa odorama,  dobit će sredstva za troškove i nadamo se da će biti uspješni« – kaže Miroslav Petračija.

U prvih šest mjeseci ove godine bila su 23 požarne intervencije od čega četiri požara stambenog objekta, jedan požar gospodarskog objekta, dva požara poslovnog prostora , devet požara dimnjaka i peći, četiri požara otvorenog prostora , tri požara prijevoznog sredstva. Vatrogasci su sudjelovali i na tehničkim intervencijama i to: na 25 intervencija na građevinskom objektu, pet intervencija u prometu, četiri na saniranju i uklanjanju prepreka,  ispumpavanje četiri, zatim 13 tehničkih intervencija na spašvanju ljudi i životinja, a zabilježene su i 3 lažne dojave, te  ostale intervencije. Ukupno je bilo odrađeno 57 tehničkih intervencija.

-»Došlo je do porasta tehničkih intervencija u odnosu na protekle godine. Bila je donesena odluka na Gradskom vijeću da se ide u nabavu tehničkog vozila.  Krenuli smo u operativno organiziranje oko nabave vozila pa se nadam da ćemo to uspjeti realizirati jer je ono potrebno. Sa 40-godišnjim vozilom ne možemo operativno kvalitetno izvoditi intervencije. Broj ukupnih intervencija u šest mjeseci je 81« – napominje zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Križevaca Mario Martinčević.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!