Uz udrugu Perzeidi gledajte suze Sv. Lovre

Perzeidi su jedan od najraskošnijih meteorskih rojeva ili kiša, koji se pojavljuje svakog ljeta, a maksimum ili vrhunac dosežu između 11. i 13. kolovoza svake godine. Ovog mjeseca, Perzeidi će svoj maksimum dosegnuti pred zoru 12. kolovoza, iako meteore ovog roja na nebu možemo opaziti već sedam dana prije i sedam dana poslije datuma maksimuma.

Hrvatski astronomski savez objavio je gdje će biti organizirana promatranja u Hrvatskoj te koji će gradovi isključiti gradsku rasvjetu kako bi građani mogli još bolje vidjeti ovaj nebeski spektakl.

“Kao svakog ljeta oko spomendana sv. Lovre (10. kolovoza), događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, a ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći s 11. na 12. kolovoza pa astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju razne astronomske aktivnosti jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini teleskopima moći pogledati Saturn i Jupiter”, navode iz Saveza te pozivaju gradove na gašenje javne rasvjete.

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni obzirom da je mladi Mjesec pa nam mjesečeva svjetlost neće smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa, objašnjavaju te preporučuju da pronađete mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja kako biste u ovom nebeskom spektaklu.

KRIŽEVCI

  • Datum: 11. kolovoza 2021. 
  • Vrijeme: 20:00 – 23:00 
  • Mjesto: livada kod Tehnološkog parka 
  • Aktivnosti: Promatranje teleskopima 
  • Organizator: Križevačka astronomska udruga Perzeidi 

(foto Martin Vujić) – Udruga Perzeidi

Pratite nas na društvenim mrežama!