Vinarija Grudić uspješna godinama – vrhunsko vino mora biti prirodno

Marijan Grudić iz Koprivnice nastavio je obiteljsku tradiciju bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom pa iz vinarije Grudić izlaze vrhunska vina. Započeo se time baviti pred više od 20 godina, a prije nekoliko dana njegovo vino osvojilo je titulu “Županovo vino 2021” te dobilo i veliko zlato.

-“Nije slučajno da sam se time počeo baviti jer moj otac se bavio proizvodnjom grožđa i vina pa sam i ja, kada sam našao vremena, krenuo u to. Jednostavno je to neka ljubav koja se prenosila s koljena na koljeno. Prije 15-tak godina smo podigli nasad u Starigradu kod Koprivnice te izgradili podrum sa kušaonicom i izletištem tako da smo u našoj ponudi sljubili i jela i vina.

Nastavili smo s graševinom, saovignonom, muškatom, odnosno sa sortama koje su danas najviše zastupljene na našem području i na tržištu.” – izjavio nam je vinar Marijan Grudić.

Riječ je o obiteljskom poslu u kojem su osim njega, supruga Branka i dvije kćeri Tanja i Tihana.

-“One ne rade smo to, nego pomažu u ovom poslu, a supruga i ja najviše smo u vinogradu i podrumu. Osnova za dobro vino je prije svega kvalitetno grožđe. Težimo da vina budu što prirodnija pa u proizvodnji grožđa nastojimo minimalno upotrebljavati zaštitu i sva sredstva kako bi dobili što kvalitetniju sirovinu. To je tek početak za proizvodnju vrhunskog vina. Vrhunsko vino mora biti potpuno prirodno vino.” – otkriva vinar Grudić.

-“Da vino bude proglašeno županovo, gdje je konkurencija s najboljim vinarima, onda morate napraviti vino koje je harmonično, nježno, dobro zaokruženo, pitko. Mora sve te osobine imati, a da opet bude za nijansu drugačije od drugih. Ta prirodnost je najbitnija, da u tom vinu budu umjerene kiseline, dobar prirodni šećer, a opet da se osjeti ta sorta, podneblje iz kojeg dolazi jer i zemlja i klimatski uvjeti utječu na kvalitetu vina. Upravo to hoću, da se u mojem vinu, u mojoj graševini osjeti podneblje iz kojeg dolazi, da se osjete ruke, znoj i muka koju sam uložio u to. Nikada nisam proizvodio vino kao za tržište. Uvijek proizvodim kao za sebe. Kada imate takvu orijentaciju, onda su i rezultati iza vas” – ističe Marijan Grudić.

Vino vinarije Grudić osvajalo je brojne nagrade. Više od 25 godina prisutno je na mnogim domaćim i međunarodnim izložbama.”Ne znam broj koliko je to zlatnih i srebrnih medalja. Tri godine za redom smo u Križevcima šampioni “Međunarodne izložbe križevačkih goric”. To nam je isto jedna od jako dragih izložbi na kojoj sudjelujemo. Imamo zatim međunarodnu izložbu Alpe-Adria, odemo nekada i u Slavoniju i tako.

Što se tiče tržišta, za vrhunsko vino se nađe, možda malo teže jer tu su kupci koji znaju što traže. Pandemija je također utjecala na tržište vina. Imamo vinariju, izletište pa primamo organizirane grupe na degustaciju vina što nije bilo moguće u vrijeme pandemije. Većinom smo na kućnom pragu dosta toga prodali, nešto slali u Dalmaciju i Zagreb. Pandemija je sve to okrenula, sve je stalo, nije više tako veliki promet. Nadam se da će se sve to popraviti. Zastupljeni smo na tržištu i sa pjenušcem koji je u kategoriji vrhunskih pjenušaca, pa vino frizzante i stvaramo paletu tih proizvoda i sa suhim i polusuhim vinima tako da svatko tko dolazi u našu vinariju može naći vino po svom ukusu.” – kaže Marijan Grudić. Ovaj iskusni vinogradar i vinar kaže da je svaka godina posebna. Ova godina je specifična .

-“Što se tiče razvoja bolesti, mislim da nije tako loša. Bilo je dosta sunca i suhog vremena pa smo upotrijebili minimalnu zaštitu. Mislim da će prinosi biti uravnoteženi i da će biti jedna dobra godina. A na pitanje kada će berba, ne mogu vam točno odgovoriti. Planira se onda kada izmjerimo da su nam optimalne kiseline i optimalni šećeri. Jedno i drugo mora biti uravnoteženo” – kaže vinar Grudić.

ji/radiokrizevci.hr

foto: OPG Grudić, KC-KŽ županija, RKŽ

Pratite nas na društvenim mrežama!