Aladrović : “Ne bih se zalijetao s izjavom da će oni koji nemaju covid-potvrdu dobiti otkaz”

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Republici Hrvatskoj organiziralo je konferenciju visoke razine pod nazivom “Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji”.

Cilj je promovirati borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji i učiniti sve da to spriječimo i penaliziramo. Sve što smo učinili u prethodnom razdoblju čine pozitivne promjene u tom pogledu, rekao je Aladrović uoči konferencije.

Smatram da današnji dan trebamo iskoristiti kako bismo progovarali o bitnim temama, rekao je Aladrović, koji se osvrnuo i na prosvjed protiv kontroverzne odluke zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece i mladih, koja je odlučila da majka djecu treba predati ocu zlostavljaču iz BiH.

“Ovo je jedan vid upozoravanja na probleme koji postoje u sustavu, s problemom smo upoznati unazad možda mjesec dana, relativno kratkog perioda vremena je ova tema dignuta na razinu veće zasutpljenosti u medijima i tek u tom trenutku su se mogle vidjeti pritužbe na rad konkretne poliklinike. Mi kao ministarstvo činimo sve što je u našoj moći kako bismo provjeravali rad ustanova u našoj nadležnosti, različitim vidovima upravnog ili inspekcijskog naroda kontrolirali rad. Imamo informacije da se određeni korisnici usluga ove ustanove žale, provjerit ćemo u kratkom periodu od čega se te žalbe sastoje. Moram napomenuti da imamo zastupljenu medijsku temu, u kojoj dvije strane imaju sasvim različite stavove. Bitno je kod ovakvih slučajeva gdje imamo klinike koje se bave zaštitom djece, podcrtati interes djece”, rekao je Aladrović.,

“Mi smo tijelo koje na raspolaganju ima upravni ili inspekcijski nadzor. Nedavno smo imali situaciju koja je poprilično medijski aktivna, na temelju intervjua imali smo određene podatke koji impliciraju da se u Centru za socijalnu skrb u Zagrebu nisu odvijale stvari sukladno procesima, procedurama i kako bi bilo zadovoljavajuće od nas kao ministarstva. Isti dan smo pokrenuli izvanredni upravni nadzor. Sve one zakonske mogućnosti koje mi imamo mi ćemo pokrenuti prema svim tijelima prema kojima možemo”, rekao je Aladrović, dodavši da Vlada pokazuje snažnu volju da riješi probleme.

Govorio je i o covid-potvrdama u sustavu socijalne skrbi, odnosno znači li da će zaposlenici koji ih nemaju dobiti otkaz.

“Sektor zdravstva i socijalne skrbi prva su dva koja imaju najnezaštićenije skupine društva, ili bolesnike ili skupinu starijih osoba koje su izložene covidu. Moramo zaštititi zdravlje i korisnika i djelatnika ova dva sustava. Sve što stožer donese, jer ovdje se vežemo isključivo na odluku Stožera civilne zaštite, poslodavci moraju poštivati. Ukoliko dođe do toga da Stožer propiše da je posjedovanje covid-potvrde obavezno, svi će djelatnici biti obligatorni potpisivati. Ja se ne bih zalijetao tezom da će onaj tko ne bude imao covid-potvrdu dobiti otkaz, to nije jednoznačno točno”, rekao je Aladrović.

im/radiokrizevci.hr

Foto: aladrović/facebook

Izvor: N1

Pratite nas na društvenim mrežama!