Biciklista upravljao pod utjecajem alkohola od 4,84 promila

Tijekom vikenda, od 17. do 20. rujna 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 13 prometnih nesreća od čega četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima je 6 osoba zadobilo lakše ozljede i 9 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: brzina neprimjerena uvjetima (3), nepropisno kretanje kolnikom (3), nepoštivanje prednosti prolaska (2), nepropisna vožnja unazad (2), nepropisno skretanje (1), nepropisno smješten teret (1) i nepropisno parkiranje (1). Tri prometne nesreće izazvali su vozači pod utjecajem alkohola, dok je jednu prometnu nesreću izazvao mladi vozač. 

Sankcionirano je 247 prometnih prekršaja od čega 25 prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, dva prekršaja odbijanja ispitivanja prisutnosti droge u organizmu, 87 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 41 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa i 13 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora jedan vozač je bio uhićen, a jedan vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstava. Proveden je jedan žurni  prekršajni postupak.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u ponedjeljak, 20. rujna, u 3.35 sati, u Kenđelovcu kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 114 kilometara na sat iako je na navedenoj dionici državne ceste DC 28 brzina kretanja vozila ograničena na 70 kilometara na sat.

Ističemo i vozača koji je, u nedjelju, 19. rujna, u 7.09 sati, u Ulici Stjepana Radića u Budančevici, upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 110 kilometara na sat iako je na navedenoj dionici državne ceste DC 2 brzina kretanja vozila ograničena na 70 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju, 19. rujna, u 18.05 sati, u Ulici Krste Hegedušića u Hlebinama, kod 58-godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 4,84 promila. Vozač je isključen iz daljnjeg prometovanja.

Ističemo i 31-godišnjeg vozača koji je u ponedjeljak, 20. rujna, u 00.25 sati, u Vinogradskoj ulici u Cvetkovcu upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,29 promila pri čemu je izazvao prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom izvršen je nadzor 49 mladih vozača. Mladi vozači su počinili 20 prometnih prekršaja od čega tri prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 2; 0,50 do 1,00 g/kg – 1), šest prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, tri prekršaja nepoštivanja značenja prometnog znaka, dva prekršaja nepropisnog kretanja kolnikom, dva prekršaja ne nošenja vozačke dozvole, prekršaj odbijanja ispitivanja prisutnosti droga u organizmu, prekršaj prijevoza više osoba u vozilu od dozvoljenog, prekršaj vožnje bez upaljenih svjetala na vozilu i prekršaj ne postupanja po znaku policijskog službenika.

Ističemo zaticanje 19-godišnjeg vozača koji je u petak, 17. rujna, u 18.40 sati u Starogradskoj ulici u Reki zatečen kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 0,72 promila.

Ovim putem ukazujemo svim vozačima na nužnost poštivanja prometnih propisa, posebice onih koji se odnose na poštivanje prednosti prolaska i prilagodbu brzine kretanja uvjetima, karakteristikama i stanju prometnice, gustoći prometa, vremenskim prilikama i vidljivosti. Posebno naglašavamo da se prije vršenja radnji vozilom u prometu kao što su pretjecanje, skretanje i uključivanje u promet nužno uvjeriti da se radnja može sigurno izvesti.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost posvećivati nadzoru brzine kretanja, upravljanja pod utjecajem opojnih sredstava, prijevoza djece vozilima, korištenju sigurnosnog pojasa i mobitela, kao i nadzoru vozača mopeda, motocikala i bicikala te recidivista.

Sve sudionike u prometu pozivamo na oprez u zonama škola i poštivanje prometnih propisa i znakova.

Pratite nas na društvenim mrežama!