Danas, 15. rujna je Svjetski dan svjesnosti o limfomima

Danas, 15. rujna, obilježavamo Svjetski dan svjesnosti o limfomima. Limfomi su zloćudne bolesti čije tumorske stanice potječu iz limfatičnog sustava. To je bolest srodna leukemiji, a također nastaje zloćudnom promjenom limfocita, i njihovim nekontroliranim množenjem.

Limfom se može razvijati polako (indolentno) ili može biti agresivan. Prema vrsti tumorskih stanica možemo ih podijeliti u dvije glavne (i vrlo različite) podskupine, Hodgkinov (HL) i ne-Hodgkinov limfom (NHL) (iako se u nekim klasifikacijama ovdje ubrajaju i multipli mijelom i imunoproliferativne bolesti). Postoji preko 50 različitih tipova limfoma, od kojih je gotovo 90% iz skupine NHL.

S obzirom na to da limfomi nastaju u limfnim čvorovima, jedan on glavnih simptoma je njihovo povećanje. Osim toga, karakteristični su i simptomi poput temperature i to više od 38°C bez poznatog uzroka, noćno znojenje, gubitak na tjelesnoj težini, malaksalost, kašalj i bol u prsištu te svrbež kože.

Liječenje

Za uspješno liječenje od limfoma nužno je dijagnosticirati točan tip bolesti i odrediti stadij (I do IV). Pri odabiru vrste liječenja, specijalist hematolog u obzir uzima već navedeni tip i stadij bolesti te dob i opće stanje oboljele osobe. Kao što je već spomenuto, najčešće liječenje podrazumijeva kemoterapiju i presađivanje matičnih stanica, no svoje mjesto ponekad imaju i imunoterapija, zračenje i, vrlo rijetko, kirurško liječenje.

Rizični čimbenici

Iako uzrok nastanka limfoma još nije poznat, istaknuti su rizični čimbenici koji uključuju oslabljeni imunološki sustav (zbog nasljednih poremećaja ili djelovanja imunosupresivnih lijekova nakon transplantacije organa), infekcije virusima poput HIV-a i EBV-a te izloženost pesticidima i srodnim onečišćenjima.

HZJZ

Pratite nas na društvenim mrežama!