Dogodilo se na današnji dan – 11. rujna

Henry Hudson engleski je morepolovac koji je najpoznatiji po istraživanju područja oko današnjeg New Yorka početkom 17. stoljeća kako bi pronašao zapadni put do Indije. 11. rujna 1609. uplovio je u područje koje danas poznajemo kao grad New York i otkrio otok Manhattan. Sljedećeg dana počeo je istraživati rijeku nazvanu po njemu – Hudson. Započeo je i nizozemsku kolonizaciju tog područja.

Hooverova brana, nekad poznata pod imenom Boulder, nalazi se na rijeci Colorado, na granici između američkih država Arizona i Nevada. Dovršena je 1936. a otvorio ju je 11. rujna tadašnji predsjednik Franklin Delano Roosevelt. Tada je bila najveća građevina na svijetu, a trenutno je 35. najveća svjetska hidroelektrana. Brana je nazvana po Herbertu Hooveru koji je bio najzaslužniji za njezinu konstrukciju.

Salvador Allende bio je prvi marksist koji je demokratski izabran za predsjednika južnoameričke države Čile. U politici Čilea aktivno je sudjelovao gotovo 40 godina, prvo kao član Socijalističke stranke, zatim kao senator i ministar. Predsjednik je postao iz četvrtog pokušaja 1970. Svojom politikom agrarne reforme, nacionalizacije rudnih bogatstava i pravedne raspodjele bogatstva opasno je ugrozio interese krupne buržoazije i stranih, posebno američkih kompanija. Na današnji dan 1973. čileanska vojska izvršila je puč protiv Allendea koji je počinio samoubojstvo. I danas se nagađa je li možda bio ubijen. 2008. godine izabran je za najvećeg Čileanca u povijesti te zemlje.

Na današnji dan rođeni su književnik D. H. Lawrence, autor slavnog djela ‘Ljubavnik lady Chatterly’. 11. rujna rođendan slave i poznati talijanski modni kreator ValentinoBrian De Palma, redatelj kultnih filmova ‘Carlitov način i Nedodirljivi’, američka glumica Virginia Madsen i bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić.

Izvor: metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!