Gradskim vijećnicima predstavljen projekt aglomeracije

Gradski vijećnici Grada Križevaca jučer su na sjednici Gradskog vijeća dobili informaciju o projektu »Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci«. Projekt je predstavio Igor Šimunović, voditelj unutarnje jedinice u Vodnim uslugama na projektu razvoja Aglomeracije Križevci. Kazao je o ciljevima projekta, a to je izgradnja vodoopskrbnog sustava i odvodnje .

-»Od 2006. su napravljena prva ispitivanja, zatim elaborati, projekt 2011. i 2014. sa velikim obuhvatom, zatim su 2019. pokrenuti postupci javne nabave i 2020. godine potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sa  Ministarstvom zaštite okoliša i Hrvatskim vodama u iznosu od 256 milijuna  kuna od čega je  iznos bespovratnih sredstava 179 milijuna kuna, a udio Grada Križevaca  15 milijuna kuna. Trenutno su ugovorena četiri ugovora  

sveukupno ugovorene vrijednosti 231  milijun kuna. Za gradnju postoji 29 građevinskih dozvola od kojih su neke aktivirane trenutno jer se po njima izvode radovi. 

Cilj projekta je povećati ulaganje u vodoopskrbu i pročišćavanje otpadnih voda  kao infrastrukturno poboljšanje  kvalitete zdravstvenog stanja te poboljšani uvjeti života stanovništva, da se digne priključenost na vodoopskrbu sa 77 posto na 93 posto i odvodnje sa 61 posto na 91 posto .

Izgradit će se ukupno 9,5 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda i rekonstruirati 19,4 kilometara postojećih vodoopskrbnih cjevovoda. Izgradit će se 53,2 kilometra mreže odvodnje te rekonstruirati 12,9 kilometara postojeće mreže odvodnje.  Izgradilo bi se 17 crpnih stanica i izvršilo 1500 kućnih priključaka. Dakle, spojilo bi se 1500 kuća  sa oko 4800 stanovnika na odvodnju.

 U sklopu projekta je predviđena i nabava oprema iznosa 6,9 milijuna kuna. 

 Pravo na priključak imaju svi građani kroz čije ulice i naselja se izvode radovi na aglomeraciji – rekao je voditelj projekta Igor Šimunović. Zamolio je građane za razumijevanje i strpljenje tijekom izvođenja radova zbog otežanog prometa.

ji/radiokrizevcil.hr 

Pratite nas na društvenim mrežama!