Hrvatska 37. u svijetu po digitalnoj kvaliteti života

Svjetska studija o digitalnoj kvaliteti života pokazuje da je Hrvatska pala za tri mjesta u odnosu na prošlu godinu, a na drugom je mjestu na Balkanu, odmah iza Slovenije

Treće godišnje izdanje Indeksa digitalne kvalitete života (DQL) koje provodi tvrtka za kibernetičku sigurnost Surfshark ove je godine svrstalo Hrvatsku na 37. mjesto od ukupno 110 zemalja koje su sudjelovale u istraživanju. Pokrivajući 90 posto svjetske populacije, DQL studija ocjenjuje zemlje na temelju pet ključnih kriterija digitalne kvalitete života: e-sigurnost, pristupačnost interneta, kvaliteta interneta, e-infrastruktura i e-uprava.

Hrvatska se globalno ističe u e-sigurnosti prema čemu je zauzela 10. mjesto na svijetu te prvo mjesto u regiji Balkana, ali pokazuje osrednje rezultate u pristupačnosti interneta (53. mjesto), kvaliteti interneta (48. mjesto), e-infrastrukturi (36. mjesto) i e-upravi (55. mjesto). Iako se indeks e-uprave poboljšao se za pet posto, Hrvatska po tom kriteriju još uvijek jedva ulazi u prvih 60 zemalja na svijetu, a indeks kvalitete interneta smanjio se za 29 posto.

Sveukupno, Hrvatska je pokazala blagi pad u odnosu na prošlu godinu te je pala s 34. na 37. mjesto. Na drugom je mjestu na Balkanu nakon Slovenije, a prestigla je Bugarsku i Srbiju. U usporedbi sa Slovenijom, Hrvatska je po pristupačnosti interneta, e-infrastrukturi i e-upravi niže rangirana. Međutim, pokazuje bolje rezultate u kvaliteti interneta i e-sigurnosti.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Izvor: lider media

Pratite nas na društvenim mrežama!