Igrice i internet – kako se roditelj treba postaviti

U Osijeku je prošlog vikenda održan panel o odgovornom igranju računalnih igara.

– Htjeli smo na jednom mjestu okupiti aktualnosti iz svijeta gaminga, s naglaskom na odgovornom. Moto cijelog eventa bio je odgovorno igranje računalnih igara i cijeli panel bio je namijenjen razmjeni iskustava iz različitih aspekata, rekla je Tanja Putar, vlasnica esport tima.

Istaknula je kako djeci ne bi trebalo zabraniti igranje igrica, ali da bi im svakako trebalo vremenski ograničiti.

– Roditelji bi trebali razgovarati s djecom i doći do zajedničkog kompromisa koliko bi dnevno trebali igrati igrice. Djeca školske dobi nekada kad počnu igrati igrice ne znaju stati. Mi naglašavamo da ne treba zabranjivati, ali da treba postojati umjerenost. Također, važno je i koje se igrice igraju jer nisu sve igrice za svaku dob, rekla je Putar.

Dodala je da profesionalni igrači kao i profesionalni sportaši imaju treninge koji u njihovom slučaju traju 2-2.5 sata.

– Ako je neki meč onda ne možemo predvidjeti vrijeme jer se zna odužiti na 3-4 sata, ali to je rijetko. Kontraproduktivno je toliko vremena provesti za računalom ili konzolom. Osobno smatram da djeca uz školske obaveze ne bi trebala biti više od sat – sat i pol za računalom ili konzolom. Eventualno se za vikend vrijeme može malo produžiti, istaknula je.

Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u sklopu kojeg djeluje i Centar za sigurniji internet rekao je kako je širok raspon tema s kojima se susreću.

– Od jednostavnog pronalaska neprimjerenog sadržaja za njihov uzrast, govora mržnje, krađe podataka, virusa…, ali najviše je zastupljeno vršnjačko nasilje na internetu, istaknuo je.

Dodao je kako je zbog pandemije povećana upotreba interneta, te da je prema podacima MUP-a RH prošle godine zabilježeno 228 slučaja iskorištavanje djece za pornografiju kaznenih djela.  

– Funkcija našeg centra je biti na usluzi djeci, mladima, roditeljima i stručnjacima kako bi zaštitili djecu na internetu. 

Izvor: hrt

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!