Javnom akcijom u Križevcima obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Javnom akcijom u Križevcima u petak, 24. rujna obilježen je Nacionalni  dan borbe protiv nasilja nad ženama (22.09.)

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na 22. rujan 1999. kada su na zagrebačkom općinskom sudu ubijene tri žene – supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja. Osnovni cilj obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku. Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije, koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivnost. Akcija je dio aktivnosti i projekta SOS telefon i Savjetovališta za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja koji financijski podržava Grad Križevci i Koprivničko – križevačka županija. Mi smo drugi grad koji ima Strategiju zaštite od nasilja u obitelji jer još je ima samo grad Zagreb. To dovoljno govori koliko se naša lokalna zajednica uključuje u aktivnosti i koliko je bitno da smo društvo i grad koji ne tolerira niti jedan oblik nasilja. Drago mi je da akciju podržava lokalna i regionalna zajednica, Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija i na taj način pokazuje senzibilitet za problematiku nasilja nad ženama i nasilja u obitelji” – kazala je predsjednica Udruge Hera Križevci Marina Švagelj Jažić.

Akcija je organizirana u suradnji s Policijskom postajom Križevci, Centrom za socijalnu skrb Križevci i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, a podržao ju je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel, pomoćnik načelnika Policijske postaje Križevci Nikola Hasan, djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Križevci, učenici Srednje gospodarske škole Križevci i građani Križevaca.

Župan Darko Koren istakao je:

-Ovakve akcije su taj javni segment pružanja potpore svima onima koji su ugroženi. Mislimo da ćemo time i na neki način obeshrabriti počinitelje takvih nedjela, a dati podršku i svima onima potrebitima, prije svega ženama i članovima obitelji koji su ugroženi. Nastojimo uvijek popratiti akciju i zahvala svima koji su danas s nama. Udruga HERA je jedan od lidera svih tih aktivnosti i provjereni partner Koprivničko-križevačke županije, a Povjerenstvo za ravnopravnost spolova naše županije je jedno od najaktivnijih u državi. To su ocjene svih onih koji imaju jednu sliku takovih angažmana u Hrvatskoj. Projekt “Novi početak” izgradnjom objekta pružati će adekvatnu zaštitu ugroženim ženama i članovima obitelji” – rekao je župan Darko Koren.

Javna kampanja za podizanje svijesti javnosti o pravima žrtava nasilja u obitelji jedna je od projektnih aktivnosti kojima se želi skrenuti pažnja na problematiku nasilja u obitelji te negativne posljedice obiteljskog nasilja.

ji,šv/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!