Još danas uživamo u pravom ljetnom danu jer dolazi nam promjena. Jesen stiže!

Za razliku od prošla dva tjedna – diljem Hrvatske prilično dugotrajno stabilnog, suhog i sunčanog kasnoljetnog vremena, kakvo nije baš često početkom rujna – od srijede slijede promjenjiviji dani – najprije uz zamjetniju južinu, te još u srijedu i četvrtak čestu vrućinu, pa od kišovitijeg petka osjetno svježiji. Jesen stiže, ustvrdio je u najnovijoj prognozi HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Pritom će se, nastavlja Vakula, do kraja ovoga tjedna i početkom sljedećega u većini Hrvatske barem malo umanjiti dosadašnja suša, kakva se u prvoj polovici rujna u posljednjih šesdesetak godina dogodila samo nekoliko puta, gdjegod čak i rjeđe. U Pazinu, primjerice, a vjerojatno i još mjestimice – samo jednom – 1973 godine. Ali tada je barem od početkom lipnja do kraja kolovoza bilo malo kišovitije nego ove godine.

‘Promjena vremena u većini unutrašnjosti Hrvatske stiže u petak uz kišu, često i u obliku pljuskova s grmljavinom, pri čemu će i danju biti manje toplo. Prije toga, u četvrtak poslijepodne mjestimice je moguća kratkotrajna slaba kiša ili poneki pljusak, ponajprije na sjeverozapadu, a u subotu je povremena kiša češća u gorju.

Na Jadranu glavnina oborina također vjerojatno u petak, kada je mjestimice na sjevernom dijelu moguća i obilnija kiša. Povremeno će je biti i u subotu, uz postupni pad temperature zraka. Puhat će umjereno jugo i jugozapadnjak, potkraj subote na sjevernom dijelu nakratko i bura’, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Izvor: hrt

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!