Kada će Hrvati moći primiti i treću dozu cjepiva?

– Obveze primanja cjepiva nema i neće je biti. Više puta se govorilo da je osobna odgovornost najvažnija. Više od 50 posto građana izabralo je vjerovati u znanost i struku i moramo voditi računa o njima – govore nam.

Docjepljivanje trećom dozom protiv covida-19 više nije upitno, samo je pitanje kada će Hrvatska krenuti s ‘boostanjem’ antitijela. Hrvatska će, doznajemo iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), krenuti s docjepljivanjem vrlo skoro, a trenutno se radi na određivanju vremena u kojem je optimalno primanje dodatne doze. Prevladava stavo da bi se treća doza trebala primiti između šest i devet mjeseci nakon primitka druge doze, ali kako stvari sada stoje, neslužbeno doznajemo iz HZJZ-a, najizglednije je da će to biti nakon osam mjeseci.

– Na određivanju tog termina još se radi. Proučavaju se studije koje su napravljene, a koje su i ukazale da s protokom vremena antitijela opadaju – kaže naš sugovornik.

Prema izraelskom istraživanju, ali i onom provedenom nad više od 550 zaposlenih u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, nedvojbeno je dokazano da antitijela opadaju s vremenom te da su šest mjeseci nakon primitka druge doze otprilike na istoj razini kao i tri tjedna nakon prve doze.

Za razliku od početka cijepljenja koncem prošle godine, kada je postojao plan prioriteta cijepljenja po dobi, vrsti posla i komorbiditetima, takvi prioriteti više ne bi trebali biti polazišna točka. Plan je, dakle, da treća doza cjepiva bude na raspolaganju svima koji tako žele zaštititi svoje zdravlje.

Stručnjaci očekuju da svi oni koji su dosad primili dvije doze žele primiti i treću te smatraju da bi bilo nepravedno da se cjepiva čuvaju za one koji se možda nikada neće cijepiti, a oni koji to žele da čekaju.

– Obveze primanja cjepiva nema i neće je biti. Više puta se govorilo da je osobna odgovornost najvažnija. Više od 50 posto građana izabralo je vjerovati u znanost i struku i moramo voditi računa o njima – govore nam. Napominju i da uvijek postoji mogućnost da se netko razboli unatoč cjepivu, ali da su izgledi za razvoj teže kliničke slike, hospitalizacije i smrti bitno manji.

Izvor: jutarnji list

Foto: hzjz

im/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!