Lijekovi koji život znače

Više od 30.000 ljudi potpisalo je peticiju potpore oboljelima od cistične fibroze u njihovu zahtjevu za uvrštavanjem novih lijekova na osnovnu listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, izvijestila je udruga oboljelih u ponedjeljak, dan uoči donošenja odluke u HZZO-u

– “Povjerenstvo za lijekove HZZO-a, sutra, četvrti put ove godine pregovara o našim sudbinama. Jednom odlukom mogu spasiti živote oboljelih od cistične fibroze, poručuje u priopćenju udruga koja traži hitno uvrštavanje lijekova Kaftrio, Kalydeco i Orkambi na osnovnu listu HZZO-a.

Krajem srpnja pokrenuli su peticiju kojom su prikazali s čime se svakodnevno u Hrvatskoj suočava 150 oboljelih od te genetske multisistemske bolesti te koliko dugo traje njihova borba za dostupnost novih lijekova koji se koriste diljem Europe.

Prošloga tjedna, rezultati peticije, uz apel za konačno uvrštavanje lijekova na osnovnu listu HZZO-a, dostavljeni su i predsjedniku Zoranu Milanoviću, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ministru zdravstva Viliju Berošu i ravnatelju HZZO-a, Lucianu Vukeliću.

Naime, Kaftrio, Kalydeco i Orkambi odobreni su za stavljanje u promet za sve zemlje članice Europske unije temeljem stručne ocjene Europske agencije za lijekove (EMA). U sklopu javnog zdravstva, u Sloveniji, Grčkoj, Engleskoj, Španjolskoj, Škotskoj, Danskoj, Irskoj, Austriji, Francuskoj te Italiji, lijekovi su potpuno besplatni, dok je u SAD-u i Kanadi lijek Kaftrio odobren, ali pod imenom Trikafta.

Spasonosnim lijekovima Kaftrio, Kalydeco i Orkambi, koji se koriste diljem Europe, život se može značajno produžiti uz poboljšanje i olakšavanje dnevne rutine, poručuje udruga oboljelih.

t-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!