Ljubljana potopljena, nevjerojatni prizori iz Slovenije

Sloveniju je u srijedu kasno poslijepodne pogodilo snažno nevrijeme. Počelo je na sjeveroistoku zemlje, no obilne padaline uskoro su se proširile na čitavu zemlju.

Slovenski mediji javljaju kako su poplavljeni podrumi, srušena brojna stabla te je oštećeno i krovište stambene kuće. Vatrogasci su dosad zabilježili više od 220 intervencija, dok meteorolozi kažu da prema njihovima izračunima ovako mnogo kiše u tako kratkom vremenu padne jednom u 250 godina.

Obilna kiša, javlja 24.ur, bi se trebala nastaviti čitave noći. Prema slovenskim medijima, najteža je situacija u Ljubljani. Tako je u naselju Vižmarjah voda preplavila podvožnjak u kojem je ostao zarobljen automobil, no vozač je srećom uspio izaći neozlijeđen.

U samo deset minuta u Ljubljani je palo 25 litara kiše po četvornom metru. Meteorolog Rok Kosan rekao je pak kako je tijekom nevremena u Prirodnom parku Goričko ukupno palo 93 litre po četvornom metru, a u Ljubljani 88 litara.

Prometne službe upozoravaju vozače da je sjeverna ljubljanska obilaznica zatvorena u oba smjera radi poplave, a pod vodom su i brojni pothodnici i podvožnjaci. Osim profesionalne vatrogasne postrojbe na intervencijama su još 33 dobrovoljna vatrogasna društva. Prioritetno ispumpavaju vodu iz škola i zdravstvenih ustanova. Vlasti su pozvale građane da ne kreću na bilo kakva putovanja ako to nije nužno.

Slovenska Uprava za zaštitu i spašavanje (SPIN) priopćila je da su vatrogasci imali pune ruke posla u Beltincima gdje su iz više objekata ispumpavali vodu, a vatrogasci iz Gerlinaca gasili su požar koji je uzrokovala munja udarivši u stablo.

Nevrijeme se u večernjim satima pomaknulo prema središnjoj i istočnoj Sloveniji. Agencija za okoliš izvijestila je da se u četvrtak na slovenskom primorju očekuje smirenje vremenskih prilika uz blagu do srednju buru, a kiša bi trebala oslabjeti, piše 24ur.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Izvor: jutarnji list

Pratite nas na društvenim mrežama!