“Nezaboravni crtići – Mali leteći medvjedi” –izložba Muzeja suvremene umjetnosti u Etnografskom muzeju

 Gostujuća izložba Muzeja suvremene umjetnosti “Nezaboravni crtići – Mali leteći medvjedi” otvorena je u Etnografskom muzej, kao dio velikog izložbenog projekta „Igračke – djetinjstvo zauvijek“. Riječ je o jednom od omiljenih dječjih animiranih serijala, koje je uz niz crtanih filmova za djecu poput legendarnog profesora Baltazara realizirao Zagreb film. Serijal Mali leteći medvjedi nastao je u koprodukciji Zagreb filma s kanadskim Ciné Groupe, a prikazivali su se od 1990. do 1991. godine u stotinjak zemalja.

Otvarajući izložbu, izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić istaknula je posebnu vrijednost ovog projekta kojim je okupljen veliki broj ustanova, obrtnika, umjetnika i drugih suradnika. Osvrnuvši se na pouku ovih animiranih filmova, dodala je kako svaka epizoda tematizira neku od pojava suvremenog doba koji ugrožavaju prirodni svijet te naglasila kako ova izložba nije tek gesta usmjerena njegovanju nostalgije generacija koje su odrastale s Malim letećim medvjedima, već promicanje vrijednosti i očuvanja okoliša.

Projekt Igračke – djetinjstvo zauvijek traje do 22. svibnja 2022. godine i obuhvaća ukupno 12 izložbi: dvije Etnografskog muzeja i deset gostujućih izložbi.

Ministarstvo kulture i medija

Foto: Etnografski muzej

Pratite nas na društvenim mrežama!