Oprezno u prometu! Ovog vikenda počinje pojačani nadzor prometa na našim cestama

Proteklog vikenda, od 3. do 6. rujna, zabilježeno je sedam prometnih nesreća od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama je pet osoba ozlijeđeno.

Kako bi se spriječilo daljnje stradavanje osoba u prometnim nesrećama, posebice tijekom vikenda, Policijska uprava koprivničko-križevačka će od petka, 10. rujna, do ponedjeljka, 13. rujna 2021. godine provoditi pojačani nadzor prometa.

Tijekom pojačanog nadzor prometa intenzivirati će se nadzor brzine kretanja vozila, upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga, poštivanje prednosti prolaska, korištenje sigurnosnog pojasa, prijevoza djece u vozilima, korištenja mobitela i ostali najteži prometni prekršaji.

Tijekom vikenda posebna pozornost će se posvetiti nadzoru mladih vozača, vozača bicikala, mopeda i motocikala te nadzor recidivista u činjenju prometnih prekršaja.

Ponovno podsjećamo sve sudionike u prometu na nužnost poštivanja prometnih propisa, a posebice na poštivanje prednosti prolaska, poštivanje ograničenja brzine kretanja, korištenje sigurnosnog pojasa i pravilan prijevoz djece u vozilima.

Ističemo važnost poštivanja prometnih znakova na raskrižjima kako u naseljenim mjestima tako i van njih te u svako doba dana i noći. Prije svakog skretanja, pretjecanja, uključivanja u promet ili kakve druge radnje vozilom, vozač se mora uvjeriti da je može sigurno izvesti. Korištenje mobitela ili sličnih uređaja koji predstavljaju distrakciju, osim u slučaju hands-free uređaja, za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljeno.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo da ne upravljaju neregistriranim i neosiguranim vozilima, da koriste zaštitne kacige i da ne vrše pretjecanja vozila na nepreglednim mjestima. Vozače podsjećamo da alkohol negativno utječe na vozačke sposobnosti.  

Mladi vozači imaju apsolutnu zabranu upravljanja vozilom za vrijeme kada u organizmu imaju alkohola, dok je ostalim vozačima dopušteno do 0,50 g/kg alkohola u organizmu. Na mlade vozače, posebice one koji su nedavno završili autoškole, apeliramo da smanje brzinu kretanja svojih vozila.

Za poseban oprez, poglavito prilikom vršenja radnji vozilom u prometu i prolaskom kroz raskrižja, molimo vozače starije životne dobi

Pratite nas na društvenim mrežama!