Povijesna radionica dr. sc. Zdenka Baloga na temu „Ljudevit Ožegović i njegovo likovno stvaralaštvo“

Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec organizira  u prostorijama Društveno kulturnog centra „Kuća ideja-prostor zajedništva“, radionicu na temu „Ljudevit Ožegović i njegovo likovno stvaralaštvo“. 

Barun Ljudevit Ožegović potomak je obitelji Ožegović, jedne od najznačajnijih obitelji potkalničkog plemstva čiji su članovi dali doprinos političkom, društvenom i kulturnom životu Hrvatske. Ožegović se tijekom svog života posvetio političkim aktivnostima kao narodni zastupnik u Hrvatskome saboru, a njegove gospodarske aktivnosti bile su vezane uz dvorac i vlastelinstvo u Gušćerovcu. Osim proizvodnje vrhunskih vina sa guščerovečkih brežuljaka, Ožegović je ostao upamćen i zbog likovne ostavštine, što je i glavna tema ove povijesne radionice

Jeste li znali da crkvu svetog Antuna u Guščerovcu, kao i župnu crkvu svetog Petra i Pavla u Svetom Petru Orehovcu, krase slike koje je naslikao upravo Ljudevit Ožegović? Prikaz svetog Antuna Padovanskog koji spašava dvorac u Gušćerovcu od napada Turaka jedna je od 23 sačuvanih likovnih djela ovog baruna. 

Ukoliko želite saznati više o Ožegovićevom umjetničkom opusu, dođite u četvrtak 30. rujna 2021., s početkom u 19.00 sati. Voditelj radionice bit će dr. sc. Zdenko Balog koji će nas provesti kroz umjetničke radove Ljudevita Ožegovića, a među ostalim i otkriti koje to slike godinama gledamo u crkvama orehovečkog kraja, a da nismo ni razmišljali tko je bio njihov autor.

Ulaz je slobodan te je sudjelovanje na radionici u potpunosti besplatno.

Radionica „Ljudevit Ožegović i njegovo likovno stvaralaštvo“ sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“, a čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Ciljevi projekta su formiranje kulturnog centra u Općini Sv. Petar Orehovec, osmišljavanje kulturnih programa koji će se odvijati u centru u koordinaciji partnerskih udruga te stvaranje modela sudioničkog upravljanja u suradnji općine i udruga.

Partneri na projektu su Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec, Općina Sveti Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”. Voditeljica projekta je Ana-Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra Barbara Vugrinec. 

Ovim putem KUD Prigorec upućuje poziv članovima navedenih udruga, ali i zainteresiranoj javnosti na održavanje četvrte od predviđenih deset radionica Povijesnog društva Sveti Petar Orehovec, pod nazivom „Povijesni galop“.

KUD Prigorec

Pratite nas na društvenim mrežama!