Predstavljen projekt Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta

U Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima jučer je predstavljen projekt Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta u Zagrebačkoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Projekt je predstavila voditeljica prof. dr. sc. Martina Skendrović Babojelić, a prisustvovali su pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković, voditelj Odsjeka za poljoprivredu, ruralni razvoj, šumarstvo i lovstvo u Koprivničko-križevačkoj županiji Denis Maksić, dekanica Visokog gospodarskog učilišta dr. sc. Marijana Ivanek Martinčić, dr. sc. Marcela Andreata Koren i v. pred. Dragutin Kamenjak.

Kako je istakla voditeljica projekta Martina Skendrović Babojelić, u posljednjih godinu dana, otkako ja započeo projekt, zbog koronavirusa nije bilo prilike za njegovo predstavljanje.

-“Kako je istraživanje u tijeku, a nalazimo se pred završetkom vegetacijske sezone i u vremenu berbe, željeli bi predstaviti projekt” – kazala je voditeljica projekta.

Istakla je da su ove godine bile dosta nepovoljne vremenske prilike zbog niskih temperatura, mraza u vrijeme cvatnje voćaka, kišovitog i hladnog vremena u svibnju, a zatim su uslijedile ekstremno visoke temperature i suša.”U svemu tome stare sorte voćaka su se pokazale dosta dobru otpornost na ekstremne uvjete. Važno je podići svijest potrošača za konzumaciju tradicionalnih voćnih vrsta. Najzastupljenija je svakako jabuka koja ima potencijal kao vrsta i brojnost sorata. Prošle godine se dobra pokazala kruška tepka ” – dodala je voditeljica projekta prof. dr. sc. Martina Skendrović Babojelić. Pročelnik u Zagrebačkoj županiji Josip Kraljičković istakao je da stare sorte oplemenjuju krajobraz:

Ukoliko želimo biti turistička zemlja, trebamo njegovati tradicionalne vrijednosti kao što su i tradicionalne voćne vrste i sorte” – kazao je Josip Kraljičković.

S time su se složili i ostali sudionici skupa te izrazili uvjerenje da se radi o vrijednom projektu čiji rezultati mogu doprinijeti očuvanju tradicionalnih voćnih vrsta i sorti kao i ekološkom uzgoju voća.

Razgledali su zatim voćnjak Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima

sa tradicionalnim sortama voća. Osim tradicionalnih sorti voća, posebno jabuka, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima sačuvalo je staru sortu grožđa kleščec koja je pokazala izvrsne karakteristike.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!