Rasplamsava se vinski rat između Italije i Hrvatske. Talijani prijete barikadama

AUSTRIJSKI mediji ovih dana bave se sukobom Italije i Hrvatske u vezi s brendiranjem vina.

“Prosecco protiv prošeka: ‘Vinski rat’ između Italije i Hrvatske ponovno se rasplamsava, upozorava u članku austrijski dnevnik Die Presse.

Europska komisija objavit će zahtjev hrvatskih vlasti za registraciju tradicionalnog izraza “prošek” u Službenom listu EU.

Prijetnje talijanske europarlamentarke: Spremni smo ići na barikade
“Pred ovom ludom odlukom EU spremni smo otići na barikade kako bismo na svaki mogući način branili talijanski prosecco, jer svima mora biti jasno da je jedini pravi prosecco onaj koji je napravljen u našoj sjevernoj Italiji”, rekla je talijanska europarlamentarka Mara Bizzotto u priopćenju za medije ovog tjedna.

U sljedeća dva mjeseca, u kojima rokovi za prigovore i pritužbe teku prije konačne odluke Europske komisije, eurozastupnica Sjeverne lige Bizzotto najavila je “ogorčenu borbu za kvalitetu našeg prosecca i poslove tisuća ljudi”.

Zagreb je u Bruxellesu započeo postupak za međunarodno priznanje imena svog dalmatinskog slatkog vina prošek. Hrvatska je već zatražila priznavanje izraza “prošek” nakon ulaska u EU 2013. godine, no to je Bruxelles tada odbio zbog snažne sličnosti s talijanskim “prosecco”. Sada Hrvatska ponovno pokušava, što u Italiji izaziva oštre kritike.

Oštre kritike iz Italije
“Odluka Europske komisije o priznavanju zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla hrvatskog vina prošek je pogrešna. Ministarstvo poljoprivrede već se izjasnilo protiv tog priznanja i upotrijebit će sve relevantne argumente kako bi odbilo zahtjev Hrvatske za registraciju”, poručilo je u priopćenju talijansko Ministarstvo poljoprivrede.

Luca Zaia, predsjednik Veneta, sjevernotalijanske regije u kojoj se proizvodi prosecco, prosvjedovao je protiv odluke Europske komisije. “Europa ne brani identitet svojih teritorija”, rekao je Zaia.

Italija je prije mnogo godina na europskom unutarnjem tržištu zaštitila svoj prosecco. To znači da se vina s istim ili sličnim imenom ne mogu prodavati u EU ako ne dolaze iz regije Veneto. “Hrvatska inicijativa u korist prošeka napad je na naš prosecco, koji se najviše izvozi na svijetu, ali i najviše oponaša”, navodi se u pismu talijanske poljoprivredne udruge Coldiretti.

Italija je već izgubila od Mađarske
Talijanska se vlada posljednjih godina borila za zaštitu identiteta prosecca. Brdsko područje Sjeverne Talijane u kojem se proizvodi prosecco vlada je u Rimu proglasila posebnim područjem (DOCG) 2009. godine. Brda Conegliano i Valdobbiadene u sjevernoj talijanskoj pokrajini Treviso, gdje se pravi prosecco, proglašeni su UNESCO-ovom svjetskom baštinom.

Rat između prosecca i prošeka podsjeća na neke sporove oko zaštitnih znakova u EU, poput sira i kobasice Krainer odnosno kranjske između Austrije i Slovenije. Regija Friuli Venezia Giulia izgubila je spor oko naziva vina “tokai” protiv Mađarske. Mađarski vinari uživaju europsku zaštitu za svoj brend tokaj. Od tada se talijanski tocai naziva samo “friulano”, prema svojoj matičnoj regiji na granici s Koruškom.

Picula za Index: Smirimo tenzije
Ovom se temom bavi i eurozastupnik SDP-a Tonino Picula.

“Iako od dijela talijanskih političara možemo čuti dosta uznemirujuće poruke o njihovim planovima u navodnoj zaštiti prosecca, doista je važno da smirimo tenzije”, poručuje Picula u izjavi za Index.

Zaštita tradicionalnih proizvoda je standardizirani postupak, kakve zemlje članice EU kontinuirano provode, prvo na nacionalnoj razini, a zatim i na razini Unije. Riječ je o strukturiranom dijalogu koji Europska komisija na dnevnoj bazi vodi s brojnim članicama Unije, te nije riječ o nikakvom neuobičajenom procesu, kaže ovaj eurozastupnik.

“Nedavno sam s povjerenikom EK za poljoprivredu Januszem Wojciechowskim održao sastanak na kojem sam imao priliku predstaviti mu naše argumente za zaštitu Prošeka”, rekao nam je Picula.

Ulazimo u najvažniju fazu u procesu zaštite
“Zato me posebno razveselila vijest od prije nekoliko dana, kad je povjerenik Wojciechowski u svojem odgovoru talijanskim kolegama u Europskom parlamentu istaknuo kako će Komisija hrvatski zahtjev za zaštitom prošeka staviti u Službeni bilten Europske unije, čime proces zaštite ulazi u svoju najvažniju fazu. No, posebno je značajno što je povjerenik Wojciechowski istaknuo kako homonimija, odnosno sličnost naziva nije dovoljna za odbijanje prijave za zaštitu tradicionalnog naziva proizvoda, a što je jedan od talijanskih argumenata protiv zaštite prošeka”, kaže.

Kako je Prošek je tradicionalno hrvatsko desertno vino koje se od prosušenih bobica grožđa naših tradicionalnih sorti bogdanuše, maraštine i vugave proizvodi u središnjoj i južnoj Dalmaciji i nema nikakve poveznice u okusu, vrstama grožđa ni tehnologiji proizvodnje s talijanskim proseccom, jasno je kako nikakva sličnost naziva u izgovoru ne može potrošače dovesti u zabunu, smatra Picula.

“Na kraju, treba podsjetiti i zašto nam je važna zaštita prošeka: zaštita tradicionalnih proizvoda proizvođačima omogućava zaštitu intelektualnog vlasništva, kvalitete i reputacije u smislu zaštite od imitacija, okuplja proizvođače i potiče ih na zajednički nastup na tržištu, te potiče ruralni razvoj, s čim i Hrvatska ima dobra iskustva. Uz to, omogućava i postizanje bolje cijene proizvoda”, zaključuje Picula.

Izvor: index.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!