Razgovor s Božom Lazarom, predsjednikom Odbora za branitelje Gradskog vijeća Grada Križevaca uz Dan branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca i 30. obljetnicu oslobođenja vojarne

Odbor za branitelje Grada Križevaca i Grad Križevci organiziraju proslavu Dana branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca i 30. obljetnice oslobođenja vojarne u Križevcima i skladišta naoružanja Široko Brezje uz svečano otkrivanje novog spomenika poginulim križevačkim braniteljima.

-“Novi spomenik je na lijepom, uređenom prostoru. Tu je otvoreni križ  na podlozi na kojoj je 37 zelenih polja. To simbolizira 37 naših poginulih branitelja i u unutrašnjem prostoru su kocke sa imenima poginulih branitelja. Ističe se svojom veličinom,  kamen znači postojanost, naš potkalnički kraj, a nabavljen je iz kamenoloma u Trogiru. To je vrsta kamena, kako su nam rekli, iz kojeg je rađena katedrala u Šibeniku. Spomenik se ističe svojom veličinom” – kaže predsjednik Odbora za branitelje Grada Križevaca Božo Lazar.

“Svake godine  obilježavamo 17. rujna, vezano uz obilježavanje oslobođenja vojarne, a ujedno je to proglašeno i Danom branitelja. Ove godine je 30-ta obljetnica i želimo je dostojno obilježiti.   Program obilježavanja počinje danas 15. rujna u 19,15 sati podizanjem zastave Republike Hrvatske. Riječ je o 20-metarskoj zastavi  te ćemo zapaliti 37 lampiona  ispred  crkve sv. Ane. Položit ćemo  aranžmane te zapaliti svijeće i kod spomen ploče poginulim zaposlenicima i studentima Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima. Tamo je ploča za četiri naša poginula branitelja koji su bili djelatnici i studenti Učilišta, kao i  kod spomen ploče prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i kod spomen obilježja Majka poginulog junaka kod Doma zdravlja.

U četvrtak 16. rujna imamo cjelodnevni obilazak  mjesta pogibije križevačkih branitelja na zapadnoslavonskom bojištu: od Bjelovara, Daruvara, Pakraca. Bajer-Popovac, Kričke, Trokut Novska i druga. U obilasku sudjeluju roditelji, djeca i udovice poginulih branitelja i predstavnici udruga. U 18,00 sati položiti će se vijenci i zapaliti svijeće na Spomen obilježju prvim križevačkim žrtvama Domovinskog rata kod Šumarije. U četvrtak, 16. rujna u 19,00 sati održat će se koncert Klape Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice na Strossmayerovom trgu pa ovim putem upućujemo poziv svim građanima da dođu na ovaj koncert. To bi bio koncert svim braniteljima i građanima uz ovu obljetnicu” – napominje Božo Lazar. 

Najavljuje i središnju proslavu koja će se održati u petak.

– “Središnja proslava održat će se u petak 17. rujna, a započet će u 16,00 sati svetom misom zahvalnicom za poginule branitelje u crkvi sv. Ane koju će predvoditi monsinjor. Jure Bogdan, vojni biskup. U 17,30 sati bit će svečani program otkrivanja novog spomenika, polaganje vijenaca i paljenje svijeća u parku u Ulici Franje Tuđmana. Spomenik će otkriti otkriti roditelji, supruge i djeca poginulih branitelja. Pozivam sve da se priključe i uveličaju taj čin otkrivanja spomen obilježja naših 37 branitelja koji su dali svoj život za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku. Križevci i okolica su grad koji je dao veliki doprinos u Domovinskom ratu. Preko 3000 branitelja je prošlo kroz ratne postrojbe. U Križevcima nije bilo borbenih djelovanja nego su  naši branitelji na drugim bojištima branili prostor naše domovine. Na žalost, njih 37 je poginulo i zaslužili su ovo spomen obilježje” – kaže predsjednik Odbora za branitelje Grada Križevaca Božo Lazar.

ji/radiokrizevci.hr

Foto:im/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!