Zašto je važno nositi odjeću od prirodnih materijala?


Prilikom kupnje ormara vjerojatno vam prva pomisao neće biti: “Od čega je napravljena ova majica?”, Ili bilo što slično. Boja, dizajn, kako vam neki odjevni komad pristaje i što će mu dobro pristajati mnogo su češća razmišljanja i pitanja koja vas u tom trenutku muče. Međutim, treba li to biti tako?


To je to, ušli smo u trgovinu, prvo posegnuli za onim što je u modi, što ide uz naše tenisice ili što nam savršeno pristaje, ne košta puno – pa kupujemo.
Obično mislimo da postoji vuna, pamuk, sintetika i to je kraj našeg razmišljanja o materijalima od kojih su tkanine izrađene. Činjenica je da postoji daleko više materijala od kojih se izrađuje odjeća i svi oni imaju svoje prednosti i nedostatke koje bismo trebali znati.
U nastavku saznajte zašto je tekstilni materijal važan za nas i za cijeli planet.


Razmišljamo li o zdravlju pri odabiru odjeće?


Odjeću obično biramo prema tome kako u njoj izgledamo, slijedi cijena, dizajn, a tek na četvrtom ili petom mjestu udobnost i materijal. Udobnost je također jedna od karakteristika odjeće na koju treba obratiti pažnju kada je zdravlje u pitanju. Uske hlače, velike kapuljače, uski grudnjaci, prenatrpane ženske torbe i uski pojasevi samo su neki od primjera kako oštećujemo svoje zdravlje, ometamo cirkulaciju, savijamo kralježnicu i sprječavamo potpune pokrete pojedinih zglobova.
Na primjer, lagano i lijepo krojeno radno odijelo uvijek je izrađeno od prirodnih materijala, kako bi se osigurala maksimalna udobnost tijekom rada, pa ne čudi što se prirodni materijali preporučuju i za svakodnevno nošenje. Vrlo je važno da imate široke hlače, udobne cipele, grudnjake prilagođene vašoj veličini, ne previše uske pojaseve i raspoređenu težinu na ramenima, odnosno u rukama.


Što su prirodni materijali?


Kad govorimo o prirodnim materijalima u tekstilnoj industriji, govorimo o materijalima, od kojih se neki koriste u proizvodnji tekstila stotinama ili čak tisućama godina. Najpoznatiji su: lan, pamuk, konoplja, svila, vuna, kašmir i koža.
Dakle, prirodni materijali su oni koji se dobivaju od biljaka ili životinja. Svi oni prolaze određene procese obrade kako bi postigli oblik u kojem se kasnije mogu koristiti za izradu ne samo odjeće, već i za tapeciranje namještaja ili izradu raznih predmeta.


Koje su prednosti prirodnih materijala?

Osim što su ekološki održivi, većina prirodnih materijala je biorazgradiva, upija vlagu, prozračna je, izdržljiva i otporna na toplinu. Postoji i mogućnost organskog uzgoja određenih usjeva, poput pamuka. Ekološki uzgoj je skuplji, ali osigurava odsutnost pesticida u proizvodnji.
Sposobnost upijanja veliki je plus jer uklanjanje vlage s kože može biti vrlo ugodno. Posebno u ljetnim mjesecima, kada je znojenje pojačano, materijali poput pamuka i lana održavat će vašu kožu suhom, a vi ćete imati daleko ugodniji osjećaj.


Zašto su prirodni materijali dobri za osjetljivu kožu?
Mnogi ljudi rođeni su s osjetljivom kožom ili određenim alergijama, što se može pogoršati nošenjem sintetičke odjeće. Pojava osipa, svrbeža i iritacije može biti uzrokovana sintetičkim materijalima kod osoba s vrlo osjetljivom kožom.
Materijali poput pamuka, svile i lana prirodno su rješenje ovih problema. Također imaju antibakterijska svojstva, što ih čini idealnim za osjetljivu kožu i kožu sklonu alergijama. S ovim materijalima gotovo je zajamčeno da će odgovarati djetetovoj koži koja je sama po sebi osjetljiva.


Materijali važni za ekologiju


Većina odjeće koju nosimo izrađena je od sintetičkih ili umjetnih materijala. S globalnim zatopljenjem i klimatskim promjenama, odgovornost prema okolišu postaje sve važnija.
Očuvanje prirodnih bogatstava važan je preduvjet za kvalitetu, ali i opstanak ljudskog života. Trend promicanja i podizanja svijesti o važnosti prirode sve je prisutniji u modnoj industriji. Bila to odjeća, ekološka odjeća ili kako je još zovu, zelena odjeća postaje sve popularnija zbog svojih ekoloških i zdravstvenih prednosti.


Odgovaraju li moda i prirodni materijali?

Vjerojatno mnogi od vas kad pomislite na prirodne tkanine, povezuje ih s nečim grubim, nekim starim torbama, grubim materijalom i nečim što nije baš moderno. Nisu mogli napraviti veću grešku. Današnje tkanine toliko se razlikuju od starih tkanina istog podrijetla, da su gotovo neusporedive.
Određeni materijali životinjskog podrijetla poput kašmira, svile i mohera poznati su u svijetu mode kao najluksuzniji i najelegantniji. Brojni modni dizajneri za izradu cijelih kolekcija biraju prirodne materijale, s izuzetkom krzna. Budući da se najkvalitetnije krzno dobiva od mladih životinja, koje služe isključivo u tu svrhu.
Tako moda i prirodni materijali idu ruku pod ruku.


Gdje mogu pronaći ormar od prirodnih materijala?


Odjeća od prirodnih tkanina posvuda je, samo je morate potražiti. Ne morate ići u neke specijalizirane trgovine, možete ih pronaći i u većini trgovina koje prodaju mješovitu garderobu od prirodnih i sintetičkih materijala.
Jednostavno rečeno, trenutno postoji veća potražnja za sintetičkim materijalima i svi trendovi ukazuju na to da će tako ostati i u narednom razdoblju, pa će na tržištu uvijek biti više sintetike. Međutim, to vam ne bi trebalo stati na put da smislite “zdravu” garderobu i ono što je zaista dobro za vas.
avokado.rs

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!