Zbog komplikacija informatičkog sustava cijepljenje u apotekama zapelo 

U Hrvatskoj je dosad protiv covida-19 cijepljeno samo 42 posto građana odnosno 51 posto odraslih. Zato bi prioritet trebao biti povećanje cijepnog obuhvata u što kraćem vremenu kako bi se izbjeglo punjenje bolnica i smanjila smrtnost tijekom zime.

Upravo zato jedan od prijedloga bio je cijepljenje u ljekarnama kako bi cjepivo bilo što dostupnije grđanima, no sve je zapelo početkom kolovoza, i to na informatičkom sustavu koji nije omogućavao njihovo uključivanje u taj posao, pa ni primjerice izdavanje covid-potvrda nakon cijepljenja.

“Vjerujem da će cijepljenje u ljekarnama konačno početi najkasnije u ponedjeljak jer su konačno riješeni informatički problemi i ugovaranje djelatnosti s HZZO-om. Javila nam se 61 ljekarna koja je uspjela dogovoriti s liječnicima cijepljenje u svojim prostorima. Najbolji nam je odaziv ljekarni u Slavoniji i Zagorju a nešto lošiji u primorskim županijama”, kaže mag. pharm. Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore. 

Za sad u ljekarnama mogu cijepiti samo liječnici pa su u organizaciju uključene i ordinacije domova zdravlja jer će cjepitelji biti liječnici obiteljske medicine. No, ljekarnici su zatražili promjenu zakona kako bi u buduće i oni mogli cijepiti.

“Računa se da bi do sezone gripe iduće godine oko 2000 ljekarnika moglo proći edukaciju za cijepljenje. To znači da bi se velik broj građana ubuduće primjerice mogao cijepiti protiv gripe u ljekarnama”, objašnjava Soldo.

Da je nužno potaknuti građane da se više cijepe potvrđuju i današnje brojke po kojima je u Hrvatskoj bilo 805 novih slučajeva covida-19. To znači da je među 10.094 testiranih gotovo 8 posto pozitivnih. Raste i broj hospitaliziranih pacijenata pa ih je u srijedu u bolnicma bilo 440, na respiratoru 59 a umrle su četiri osobe.

U odnosu na prije tjedan dana sto je više pacijenata u bolnicama, a deset na respiratoru. Nastavi li se ovaj trend hospitalizacija do kraja mjeseca u bonicama bi moglo biti više od 1000 pacijenata.

Izvor: jutarnji list

Foto: pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!