18. listopada – Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima

Na preporuke Europskog parlamenta Europska komisija je 18. listopada proglasila Europskim danom borbe protiv trgovanja ljudima.

U potrazi za boljim životom, lakom zaradom ili, pak, avanturom, veliki broj osoba, mahom žena, postane žrtvom trgovine ljudima.

encije za upoznavanje bračnih partnera, sve češće pune medijski prostor i hrvatskih medija.

Kako je Hrvatska od zemlje tranzita trgovanja ljudima na putu prema zemljama Zapadne Europe odnosno od zemlje podrijetla s malim postotkom trgovanja ljudima postala i zemljom odrednicom, sve se više ukazuje potreba kako o fenomenu trgovanja ljudima, kao jednom od najgorih zločina suvremenog svijeta, treba glasnije govoriti.

Prema procjenama UN-a, svake godine u svijetu se trguje sa dva do četiri milijuna ljudi, dok godišnji prihod od trgovine ljudima iznosi između sedam i trinaest milijardi dolara. Prema tome, trgovanje ljudima i ilegalna migracija ostvaruju zaradu kao i trgovanje drogom.

Najveći postotak od ukupnog broja žrtava ovog oblika organiziranog kriminala čine mlađe žene i djeca, gotovo osamdeset posto, dok je sedamdeset posto tih žena prodano za seksualno izrabljivanje. Osim prisilne prostitucije, žrtve se često iskorištava i u svrhe pornografije, prisilnog braka, robovskog rada, prosjačenja, nezakonitog usvajanja, trgovine ljudskim organima… U manjem broju žrtve su i muškarci koji obično završe kao robovi.

Pratite nas na društvenim mrežama!