25 godina Spasilačke službe u Hrvatskoj

Služba spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa formirana je početkom 1996. godine kada Hrvatski Crveni križ postaje punopravni član Međunarodne federacije za spašavanje života na vodi. Tada započinje i ustroj Službe spašavanja života na vodi u Republici Hrvatskoj.
 
„Godinu dana kasnije održan je prvi tečaj za osposobljavanje spasilaca u suradnji s  Njemačkom spasilačkom službomdanas najbrojnijom spasilačkom organizacijom na svijetu. Odmah su postavljeni visoki standardi u edukaciji, a toga se držimo i danas kada obučavamo spasioce i instruktore spašavanja, ali i kada provodimo druge aktivnosti za koje smo javno ovlašteni na temelju Zakona o Hrvatskom Crvenom križu“, prisjeća se Silvana Radovanović, voditeljica Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja.

 
U proteklih 25 godina Služba spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa razvila se u vodeću organizaciju na području osposobljavanja spasilaca, prevencije nesreća, spašavanja na vodi i pružanja prve pomoći stradalima na vodi u Republici Hrvatskoj, a svoja znanja često imaju prilike pokazati i u međunarodnim okvirima.
 
 
Hrvatski Crveni križ intenzivno radi na razvoju znanja i tehničkih kapaciteta za spašavanje na vodi: „Izazovi su sve veći i želimo na njih što bolje odgovoriti. Cilj je što brže i što učinkovitije, a nadasve što sigurnije djelovati u spašavanju kako prema unesrećenima, tako i prema spasiocima.“

Pokrenut je i proces osnivanja Specijalističkih interventnih jedinica na vodi za spašavanje života na vodi u otežanim uvjetima (poplave na rijekama, veliki valovi i nevrijeme na moru).
Takve jedinice spremne su samostalno i brzo djelovati u svim situacijama.

  
Osim spašavanjem, u Spasilačkoj službi sve se više bave i zaštitom okoliša s obzirom na to da upravo ta tema izravno i neizravno utječe na sigurnost svih ljudi: „U sklopu projekta „
 
Zahvaljujući educiranim spasiocima Hrvatskog Crvenog križa, u proteklih 25 godina spašeno je 570 ljudskih života! „Cilj je Spasilačke službe da uopće ne dolazi do spašavanja i zato najviše energije ulažemo u edukaciju kako bi prevenirali nesreće. No, kad se i dogode, imamo ljude koji znaju reagirati te pružiti pomoć unesrećenima“, zaključuje Silvana Radovanović. 

HCK

Pratite nas na društvenim mrežama!