Glas poduzetnika: “Prijedlog zdravstvene reforme poguban je za gospodarstvo i građane”

Udruga Glas poduzetnika u utorak je u priopćenju upozorila da će nove reforme koje predlaže ministar zdravstva Vili Beroš biti pogubne za hrvatske poduzetnike i građane te gospodarstvo u cijelosti.

Udruga je izrazila nezadovoljstvo s objavljenim prijedlozima reforme zdravstva. Kako su mediji u ponedjeljak objavili, prema nacrtu prijedloga zdravstvene reforme, bolovanja i porodiljni više neće biti na teret HZZO-u, a mladi do 30 godina će ostati bez povlastica koje su dosada imali.

“Postavlja se pitanje tko bi onda plaćao trošak bolovanja i porodiljnog ako bi HZZO prestao pokrivati izdatke? Naravno da se ponovo sve želi prebaciti na poduzetnike i građane koji su ionako preopterećeni. Smatramo kako se radi o apsurdnim prijedlozima zato što će ova zdravstvena reforma najvjerojatnije dodatno opteretiti poduzetnike koji ionako već plaćaju previše nepotrebnih nameta, na što neprestano upozoravamo. Ističemo kako je besmisleno da poduzetnik plaća prva 42 dana bolovanja za zaposlenike budući da mjesečno ionako izdvaja na svaku bruto plaću za zdravstveno osiguranje u iznosu od 16,5 posto”, ističe se u priopćenju.

Uudruga upozorava da ionako mnogi manipuliraju i varaju sustav dok su na bolovanju budući da HZZO ne provodi kontrole sve do trenutka dok bolovanje ne ide na njihov teret. Predlažemo da poduzetnik plaća prva tri dana izostanka, pa čak i u stopostotnom iznosu, te smatramo da bi sve ostale troškove trebao snositi HZZO, a ne poduzetnik.

Umjesto da HZZO, dodaju, kontrolira tko i na koliko dugo ide na bolovanje i zaista odradi svoj posao kako treba, oni samo prebacuju lopticu na hrvatske poduzetnike. Također, ističu, reforma će biti pogubna i za hrvatsko gospodarstvo u cijelosti zato što nije realno očekivati da će poduzetnici htjeti zaposliti osobe kojima je potrebno liječenje i koje imaju ozbiljniju povijest bolesti, ako znaju da će apsolutno sve ići na njihov trošak.

“Treba naglasiti kako će ove reforme sigurno dovesti i do problema s natalitetom i zapošljavanjem mladih žena u Hrvatskoj, ako se i izdaci za porodiljni dopust prebace na poduzetnike, jer će poduzetnici zasigurno oklijevati kod zapošljavanja mladih žena ako znaju da će morati izdvajati za nju dodatan iznos. S druge strane, poznato je da usluge javnog zdravstva besplatno koriste razne skupine ljudi koji ništa ne uplaćuju, poput stanovnika susjednih zemalja s dvojnim državljanstvom i zaposlenih u inozemstvu, a sve se i u ovom slučaju prelama preko leđa poduzetnika u Hrvatskoj. Smatramo da je apsolutno nepotrebno povećavati doprinose koji su već sada među najvišima u Europi. Fokus bi trebao biti na rješavanju problema u zdravstvu, a ne na otežavanju ionako teške situacije”, navode iz Glasa poduzetnika.

Udruga od ministra zdravstva i premijera Andreja Plenkovića zahtijeva da se ‘ozbiljno uhvate posla i obračunaju s poznatim problemima u zdravstvu’ – nabava u bolnicama po višestruko preplaćenim cijenama, politička kadroviranja, dugovi veledrogerijama, katastrofalno stanje bolničkih zgrada i kašnjenje obnove bolnica nakon potresa.

Zahtijevaju i da osmisle i predlože reforme koje bi bile u interesu građana i u smjeru povećanja razine zdravstvene zaštite osiguranika.

“Zahtijevamo od Vlade da s ovako nebuloznim reformama, a na račun isključivo poduzetnika, ne idu. Neka smanje hrpetinu nameta i poreza i pokriju se s onim koliko im mi možemo dati te pokažu rezultat, kako u zdravstvu, tako i u obrazovanju i pravosuđu, a prestanu se petljati u sve ostalo, što zapravo ne bi niti trebali”, poručio je predsjednik Glasa poduzetnika Hrvoje Bujas.

Izvor: nacional.hr, Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!