Hrvatska domaćin ovogodišnje skupštine Europske federacije novinara

Velikim pljeskom novinarima Mariji Ressa i Dmitriju Muratovu, dobitnicima ovogodišnje Nobelove nagrade za mir za njihovu hrabru borbu za slobodu medija u Filipinima i Rusiji otvorena je ovogodišnja skupština Europske federacije novinara (European Federation of Journalists Annual Meeting 2021) koja se ove godine održavala u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske.

Izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je posebno zadovoljstvo što je najvažnije međunarodno priznanje za mir dodijeljeno upravo novinarima, ističući kako je to posebna potvrda važnosti medija i ulozi novinara u očuvanju demokracije.
 
Govoreći o medijima u pandemijsko vrijeme istaknula je kako su hrvatski novinari spremno odgovorili na izazove odgovornim i profesionalnim praćenjem pandemije doprinijeli borbi protiv dezinformacija i relativiziranju posljedica pandemije. „U suradnji s HND-om i SNH, od početka krize smo osigurali državne potpore, dodatne isplate i kreditne linije za kulturne i kreativne industrije, neposredno nakon potresa pomogli smo osigurati prostor za rad radijskih postaja na Banovni i prvi put u suradnji s HND-om i AEM-om raspisali javni poziv za financiranje profesionalnog novinarstva“, dodala je ministrica.  Podsjetila je kako je u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurano 45 milijuna kuna za izgradnju sustava provjere činjenica čime će se dodatno poticati profesionalno novinarstvo.  
 
„Medijima želimo osigurati slobodan rad kako bi uspješno ostvarivali svoju ulogu na društveno odgovoran način, a stvaranje održive medijske zajednice preduvjet je jačanja medijskog pluralizma“, naglasila je ministrica te je govoreći o dva važna zakona, novom Zakonu o elektroničkim medijima te Zakonu o autorskom te srodnim pravima podsjetila kako smo prva država u svijetu koja je u katalogu autorskih djela posebno navela novinarska djela. Govoreći o nužnosti povećanja sigurnosti novinara ministrica je podsjetila da je Ministarstvo kulture i medija osnovalo Stručnu radnu skupinu radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi te sudionicima poželjela uspješan rad. 
 
Okupljenima su se obratili i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović predsjednik Europske federacije novinara Mogens Blicher Bjerregård, te predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.
 

 
Raspravljalo se o nužnosti poboljšanja zaštite novinara u Europi, o pritiscima na medije, progonu novinara i novinarskih udruga u Bjelorusiji te spašavanju novinarki i novinara iz Afganistana. Predstavljen je i dio projekta Safe Journalists što ga već četvrtu godinu provodi Regionalna platforma sedam novinarskih udruženja iz regije među kojima je i HND. Riječ je o Indeksu sigurnosti novinara, alatu za mjerenje promjena u okruženju koje izravno utječu na sigurnost novinarki i novinara te ostalih medijskih radnika u obavljanju njihova posla. 
 

Ministarstvo kulture i medija

Pratite nas na društvenim mrežama!